Merkel udvikler samarbejde med Kina i usikker verden

Den tyske bilindustri udvider samarbejdet med kineserne om produktion af el- og hybridbiler.

GERMANY-CHINA-DIPLOMACY Foto: Scanpix/Tobias Schwarz

GERMANY-CHINA-DIPLOMACY Foto: Scanpix/Tobias Schwarz

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Kinas premierminister, Li Keqiang, siger i en fælles erklæring efter et møde i Berlin, at de er enige om at udvikle det tysk-kinesiske partnerskab i en stadig mere usikker verden.

- Vi er begge parat til at bidrage til en mere stabil verden.

Merkel og Li Keqiang talte om en lang række emner ved møder torsdag.

Der blev blandt andet talt om frihandel, elektriske transportmidler, klimabeskyttelse, sikkerhed og diplomatiske udfordringer i forbindelse med Nordkorea.

Om den tilspidsede situation omkring Nordkorea sagde Merkel, at Tyskland er indstillet på at spille en udvidet rolle.

De to toppolitikere er enige om en bred udbygning af relationerne mellem industrilandene i G20-gruppen, som mødes til et topmøde i Hamburg i begyndelsen af juli.

På baggrund af de signaler som præsident Donald Trump har sendt om protektionisme lagde Merkel stor vægt på udbygningen af den frie verdenshandel.

Den tyske bilindustri har indgået aftaler med kinesiske partnere om at indlede et samarbejde om udbygningen af nye teknologier.

Daimler og bilkoncernens kinesiske joint venture partner BAIC Motor Corporation opgraderer en Mercedes-Benz fabrik i Beijing til at producere elektriske biler.

Ved en underskriftsceremoni i Berlin, som blev overværet af forbundskansleren og af den kinesiske regeringsleder, underskrev repræsentanter for Daimler rammeaftaler om hybridbiler, der kører på både el og benzin, og biler, der udelukkende kører på el.

Kina har i de seneste år satset stort på et projekt, der skal sikre kineserne øget handel og indflydelse i Østafrika i forbindelse med opbygningen af den gamle silkevej, som kineserne vil genopbygge.

Kina vil bruge, hvad der svarer til 824 milliarder kroner på en samling af transportruter både på land og til vands, der skal forbinde Kina med resten af verden.

Den vil bestå af 51 togforbindelser, der forbinder 27 kinesiske og 28 europæiske byer.

Planerne om en moderne silkevej blev fremlagt i 2013.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.