EMNER

Mester i snitter, sild og ost

37-årige Joan Knudsen gjorde drømmen om smørrebrødet virkelig

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Vil man være smør­re­brøds­jom­fru, kan man tage grund­for­lø­bet på EUC Nord i Hjør­ring - el­ler på Aal­borg Tek­nis­ke Sko­le.

VRÅ:Egentlig var det ligetil, det med smørrebrødet. For selvfølgelig skulle Joan Knudsen være smørrebrødsjomfru. Det var jo det, hun altid havde drømt om - og det hun rent genetisk var bestemt for med en mor og to mostre i faget. Men hun skulle vidt omkring, før drømmen blev virkelighed. - Jeg fik mine tre børn tidligt, den første da jeg var 18 år, og så var det ikke til at overskue at tage en uddannelse, siger Joan Knudsen. I stedet blev det til mange år med forskelligt fabriksarbejde - indtil 2003, hvor hun tog beslutningen om drømmeuddannelsen. Fabriksarbejdet var for hårdt og perspektivløst. Det blev til 30 uger på EUC Nord i Hjørring og siden praktik på Papegøjehaven i Aalborg - et sted, der holder de danske traditioner om rigtigt, dansk smørrebrød i hævd. For et par uger siden fik hun overstået sin eksamen med så gode karakterer, at der kom ros i svendebrevet, og nu mangler hun kun et par måneder i Papegøjehaven, før hun kan kalde sig smørrebrødsjomfru. DM i snitter Sidste år deltog Joan Knudsen i Danmarksmesterskabet for vordende smørrebrødsjomfruer - og vandt. En stor oplevelse, som gav selvtillid. - Jeg og en anden elev lavede snitter, canapeer, ost, mørbradbøf og en ny slags sild, fortæller Joan Knudsen om dagen, der gav selvtillid og hår på brystet. For man kan, hvad man vil - og hvis man virkelig vil, ja, så kommer resultaterne åbenbart også. Æg, rejer og steg En smørrebrødsjomfru arbejder med kolde og lune retter - kort og godt. Men når det er sagt, er det rimeligt at konstatere, at helt så enkelt er det ikke. Grundlaget for en smørrebrødsjomfrus arbejde er dog i overvejende grad baseret på danske traditioner, ligesom det visuelle, anretningen, spiller en stor rolle. Og her har Joan Knudsen et par klare favoritter indenfor smørrebrøddet. - Æg og rejer kan se rigtig godt ud, og der er mulighed for at være kreativ med de flotte farver. Lige sådan med roastbeef, siger hun. Udenlandske retter har dog forlængst sneget sig ind i smørrebrødsjomfruens hverdag - udenlandske pølser, brød, pesto og andet godt fra især det sydlige Europa. Men uanset hvor inspirationen kommer fra, er Joan Knudsen især begejstret for sit fag på grund af de mange muligheder, der er for at være kreativ. Der skal være plads til at ”lege med maden”, og det har man som smørrebrødsjomfru.