Mesterkokken lærer fra sig

Henning Barmer Jensen, kokkefaglærer, Spættevej 3, Barmer ved Nibe, fylder lørdag 60 år.

Henning Barmer Jensen - kokkefaglæreren, der også elsker at lave mad herhjemme.Foto: Henrik Bo

Henning Barmer Jensen - kokkefaglæreren, der også elsker at lave mad herhjemme.Foto: Henrik Bo

Han er Aalborg-dreng, født og opvokset på Østre Allé, gik på Østermarken Skole, og så har kokkefaget en stor plads i hans liv. - Hvis man indenfor gastronomi som indenfor fodbold havde noget, der hed divisioner, ville de danske kokkeelever for længst have forladt første division for at indtage superligaen. Et verdensmesterskab er det ikke blevet til endnu, men det skal nok komme en skønne dag, siger Henning Barmer Jensen. Han kom selv i lære som kok på restaurant Italiano i 1964, hvor han gennemgik kokkeuddannelsen med eksamen i 1968. Herefter aftjente han sin værnepligt på Flådestation Grønnedal i Grønland, hvor han var kontraadmiralens kok i et år. Efter sin militærtjeneste vendte Henning Barmer Jensen tilbage til Aalborg og blev kok på Hotel Hvide Hus, hvor han efter fire år sluttede som souschef. Efter Hvide Hus blev han headhuntet til Hotel Phønix og havde også et år på Aalborgs dengang så kendte danseetablissement Ambassadør på Vesterbro, inden han fandt interesse for at undervise i kokkefaget. I 1978 begyndte han på Food College Aalborg som kokkefaglærer. - At arbejde med de unge og være med til at inspirere, forme og præge dem og give dem den samme respekt for gode og friske råvarer, som jeg selv nærer, er en stor fornøjelse. Det er dejligt at opleve dem gennem deres uddannelsesforløb, og jeg bliver også inspireret af fremadstormende unge, der brænder for faget og kommer med nye idéer, siger Henning Barmer Jensen. Han har sammen med adskillige kokkeelever deltaget i flere forskellige konkurrencer rundt om i både ind- og udland. Som mad-ambassadør på bl.a. Grønland og Færøerne har Henning Barmer Jensen modtaget titlen "Danska Meistara Kokkarnir". - I 1997 og 1999 deltog jeg sammen med et par elever i de Nordiske Mesterskaber, hvor vi vandt guld. Det er en stor fornøjelse at træne de unge kokkeelever inden konkurrencerne. Sidste år var jeg sammen med et par elever til kokkemesterskaber i Budapest, og her blev det også til guldmedaljer i hård konkurrence med flere andre nationers kokkeelever. Det er sliddet værd, når man ser dem få hængt en guldmedalje om halsen. De stråler som små sole. Selv har han i flere år deltaget i Årets Sildekonkurrence, der udskrives af Launis Sild i Aalbæk. Der er en stribe af kokke, der får til opgave at fremstille Årets Julesild. Af deltagerkredsen udpeger et dommerpanel de tre bedste, der går videre til finalen, som hvert år i juli finder sted på Dyrehavsbakken i forbindelse med Julemændenes Verdenskongres. Her vandt Henning Barmer Jensen konkurrencen i 2003 og er blevet to'er flere gange. En del husker formentlig Henning Barmer Jensen for hans mangeårige medvirken i radio- og tv-udsendelserne Spisekrogen og Det Grønne Rejsehold. Udsendelserne handlede om kulinariske oplevelser og tilberedning af friske grøntsager, og da den danske afdeling af ordenen Cordon Bleu Du Saint Esprit, der blev indstiftet i 1579 i Frankrig, i 1995 for første gang uddelte ordenens initiativpris, oplevede Henning Barmer Jensen den ære, at prisen gik til ham for hans håndværksmæssige kunnen og pædagogiske sans. - Jeg har haft mange gode oplevelser på Food College Aalborg, hvor samværet med eleverne og kollegerne er drivkraften. Og når jeg møder en person på min vej både her i Danmark, men også på rejser, der kommer hen og giver mig et bjørnekram og siger "Hvordan går det Barmer?" Så bliver jeg lidt høj og stolt over, at gamle elever husker en, siger Henning Barmer Jensen. Når ikke han er sammen med kokkeelever og kolleger, nyder han fritiden i sin have eller med fiskeri i fjorden og områdets åer. - Man skal have fisk mindst to gange om ugen, og i øjeblikket er der masser af dejlige fede sild i fjorden. Når jeg er ude med snøren, slapper jeg så dejligt af og får tid til at tænke over tingene. Så får jeg også idéer til nye kulinariske retter, og jeg nyder at lave mad til min familie og vennerne. Jeg laver en masse forskellige sild og alle former for sur- og sødsyltetøj, marmelader og kompotter, alt sammen uden tilsætningsstoffer, siger Henning Barmer Jensen, der nyder tilværelsen sammen med sin kone Karin, der er sygehjælper, og sønnen Thomas, som bor i Aalborg. Når Henning Barmer Jensen engang bliver pensioneret, har han planer om at kaste sig over stenhuggeriet. Han er lidt fascineret af det at kunne skabe et motiv af store sten. Fødselsdagen fejres under private former.