Metalformanden vil ikke sløjfe helligdage

Bedre arbejdsmiljø og mindre sygefravær står øverst på Metals formand, Thorkild E. Jensens, liste.

Metalformanden vil ikke sløjfe helligdage

Danskerne skal ikke tvinges til at arbejde længere ved, at Folketinget sløjfer storebededag eller Kristi himmelfartsdag.

Det fastslår Dansk Metals formand, Thorkild E. Jensen, som taler grundlovsdag ved forbundets traditionelle tværpolitiske stævne på Metalskolen i Jørlunde i Nordsjælland.

- Helligdage er ikke på vores dagsorden, siger han om trepartsforhandlingerne mellem regeringen, arbejdsgiverne og fagforeningerne, der skal forbedre statsfinanserne, øge arbejdsstyrken samt få danskerne til at arbejde mere.

- Det kan da godt ske, at vi skal se på, om der skal fjernes en feriedag. Men det skal være det allersidste, vi skal kigge på, understreger Dansk Metals formand.

Øverst på hans liste står færre sygedage, specielt i det offentlige, bedre ledelse samt en stærkere indsats mod arbejdsulykker.

- Vi ser flere dødsulykker i byggeriet. Vi har fået en del østeuropæere, som både arbejder lovligt og ulovligt. De kender for lidt til vore regler og tager for store chancer. Det presser vore ansatte, så det går nedad med arbejdsmiljøet, siger Thorkild E. Jensen.

- I industrien har vi også en hel del arbejdsulykker, som alle skal anmeldes. Kun på den måde får vi overblik over, hvad der skal rettes op i arbejdsmiljøet, siger han.

Arbejdstiden skal ikke hæves for Dansk Metals medlemmer. De kan i overenskomsterne arbejde 38 eller 39 timer om ugen samt tage overarbejde. I 2007 havde hver ansat i industrien to en halv times overarbejde om ugen, påpeger Thorkild E. Jensen.

Hvis skattereformen sløjfer topskatten for mange faglærte arbejdere, vil flere måske arbejde mere, mener han.

- Det hjælper at få løftet grænsen for topskatten. Det betyder noget, hvor meget du skal betale i skat af den sidste tjente krone, siger han.

/ritzau/