Metro kører til Nordhavn med ny aftale

En bred politisk aftale betyder anlæggelse af en metrolinje til Nordhavn og cykelprojekter over hele landet.

Metro kører til Nordhavn med ny aftale

Partierne i forligskredsen bag aftalerne om "En grøn transportpolitik" har netop indgået en bred politisk aftale der blandt andet indeholder etablering af en helt ny metrolinje til Københavns Nordhavn.

Det oplyser Transportministeriet.

Partierne bag aftalen er regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative.

Aftalens hovedpunkter er anlæg af en helt ny metrolinje til Københavns Nordhavn og udmøntning af cykelpuljen til cykelprojekter i hele landet.

Aftalen omfatter forbedringer af infrastrukturen for i alt cirka 0,5 milliarder kroner.

Transportminister Henrik Dam Kristensen (S) glæder sig over aftalen.

- Den ny metro til Nordhavn vil give et markant løft til den kollektive trafik og sikre en attraktiv kollektiv trafikbetjening af Østerbro og den nye bydel i Københavns Nordhavn. Samtidig skaber vi øget beskæftigelse, siger han i en kommentar.

Den nye metrostrækning fra Østerbro til Københavns Nordhavn får to stationer. Projektet gennemføres i samarbejde mellem Københavns Kommune og staten, og partierne er enige om at afsætte et statsligt bidrag på 328 millioner kroner.

Aftalen betyder desuden, at der skal gennemføres projekter til gavn for cykelismen for i alt 150 millioner kroner. Heraf skal 30 procent bruges til projekter på statsvejene, mens resten går til tilskud til projekter i kommuner, organisationer med videre.

En stor del af pengene skal bruges på at gøre skolevejene mere sikre.

- Vi fortsætter indsatsen for at give cykeltrafikken et løft i Danmark til gavn for både miljøet og folkesundheden. Jeg er desuden glad for, at vi med aftalen fremmer cykelturismen i de ydre egne af landet, siger Henrik Dam Kristensen.

Siden 2009 har Folketinget udmøntet for i alt cirka 600 millioner kroner til cykelprojekter.

/ritzau/