Mette F. om brexit: Vi bliver et af de mest påvirkede lande

Mette Frederiksen tror, at Danmark rammes hårdt af brexit. Fredag mødes hun med den irske premierminister.

Statsministeren havde også tid til en cykeltur med den irske premierminister, da han fredag besøgte København.

Statsministeren havde også tid til en cykeltur med den irske premierminister, da han fredag besøgte København.

KØBENHAVN:Den irske premierminister Leo Varadkar besøger fredag statsminister Mette Frederiksen (S), hvor dagsordenen især handler om brexit, der i øjeblikket er højaktuelt.

Mette Frederiksen bruger lejligheden til igen at understrege, at et brexit bliver hårdt for Danmark. Hun vil dog samarbejde tæt med den irske premierminister.

- Ser du på hele EU, så vil Danmark være et af de lande, der bliver mest påvirket af brexit. Derfor er jeg selvfølgelig også imod det, siger statsminister Mette Frederiksen (S) fredag på et pressemøde i Statsministeriet.

Irland er en central del af det hektiske brexit, da landet grænser op til Nordirland, der er en del af Storbritannien, og dermed forlader EU. Irland forlader ikke EU, men landet vil gerne undgå en hård grænse til Nordirland.

Mette Frederiksen nævnte ved torsdagens folketingsdebat, at Storbritanniens udtræden af EU vil påvirke Danmark i høj grad.

Og dagen før var det finansminister Nicolai Wammen (S), der fortalte, at økonomien kan rammes af ”mørke skyer, der lurer i horisonten” fra blandt andet brexit.

Mette Frederiksen og Leo Varadkar understreger fredag flere gange, at de to lande vil hjælpe hinanden i den kommende tid. Varadkar har også netop åbnet et handelskammer i København.

- Jeg ser mig ikke som en, der kan give råd til Irland, men vi kan arbejde tæt sammen, også når det ser svært ud, siger Mette Frederiksen.

Varadkar frygter, at den britiske premierminister, Boris Johnson, vil føre Storbritannien ud af EU uden en aftale.

Den irske premierminister understreger, at Irland arbejder hårdt for at undgå en hård grænse til Nordirland.

- Vi fokuserer på at få en aftale på plads. Det er muligt. Det kræver, at der ikke kommer en hård grænse mellem Irland og Nordirland, og det må vi fokusere på.

- Jeg håber, vi har en aftale i midten af oktober. Men jeg har hele tiden sagt, at brexit ikke ender, bare fordi Storbritannien forlader EU, siger han med henvisning til de konsekvenser, det vil medføre.

Brexit befinder sig stadig i en langvarig hårdknude, selv om datoen for udtrædelse nærmer sig.

Storbritannien står til at skulle forlade EU den 31. oktober. Ifølge en ny britisk lov kræver det dog, at Boris Johnson har en aftale klar med EU, som parlamentet kan godkende senest den 19. oktober.

Fredag lyder det, at den britiske regering vil bede om endnu en udsættelse, hvis der ikke er indgået en aftale senest 19. oktober.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.