Mette F. siger nej til forslag om højere pensionsalder

S-formand fastslår, at Socialdemokratiet siger nej til VLAK-regeringens forslag om højere pensionsalder.

Statsministeren holder ny åbningstale Foto: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson

Statsministeren holder ny åbningstale Foto: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson

Hvis regeringen havde gjort sig forhåbninger om, at Socialdemokraterne var venligt stemt over for forslaget om at høje pensionsalder, så bliver de skuffet.

Socialdemokratiet vil ikke lægge stemmer til forslaget, som indgår i VLAK-regeringens regeringsgrundlag. Det fastslår Mette Frederiksen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Jeg kan se, at mine udtalelser i dag er blevet udlagt, som om Socialdemokratiet nu pludselig skulle have ændret holdning til pensionsalderen i Danmark. Det er ikke tilfældet.

- Vi har hele tiden været imod Venstres forslag om at hæve pensionsalderen, og det er vi fortsat, siger Mette Frederiksen.

Udmeldingen kommer efter statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) tale til Folketinget torsdag. Efter talen blev Mette Frederiksen også spurgt om en højere pensionsalder. Her svarede hun:

- Når det handler om at bede den nedslidte lønmodtager om at arbejde mere, for at Anders Samuelsen kan få en skattelettelse, så kommer vi ikke til at bidrage til det.

Spørgsmål: Du siger hele tiden, at du ikke vil være med til at hæve pensionsalderen for dem, der er nedslidte. Hvad så med alle dem, der ikke er nedslidte - kan de få en højere pensionsalder?

- Vi har ikke samme behov som Anders Samuelsen og Lars Løkke Rasmussen for, at alle danskere skal arbejde mere.

Spørgsmål: Men hvis det ikke er alle danskere. Hvis det kun er dem, der ikke er nedslidte. Kan de komme til at arbejde mere?

- Jeg tror, vi skal vende den rundt og sige, at hvis man har helbredet og muligheden for at arbejde længere, så er det da godt. Og det vil jeg gerne være med til at understøtte.

- Men vi ved jo, at det regeringen lægger op til, er, at alle skal arbejde mere.

Spørgsmål: Men det kan I jo forhandle om. Vil du være med til at hæve pensionsalderen for dem, der ikke er nedslidte?

- Det har vi ikke noget ønske om, fordi det kommer til at ramme socialt skævt. Det, Lars Løkke og Anders Samuelsen glemmer, er, at mange allerede i dag har svært ved at stå distancen, fordi kravene tager til, og kroppen ikke kan holde til det.

Spørgsmål: Men spørgsmålet handler om dem, der kan blive på arbejdsmarkedet. Dem, der ikke er nedslidte, når de går på pension og som måske godt kunne tage et halvt eller et helt år mere på arbejdsmarkedet. Vil du være med til, at de kan blive tvunget til at blive på arbejdsmarkedet?

- Det kommer da helt an på, hvad formålet er. Hvis det er at brænde pengene af på skattelettelser, så er svaret stadigvæk nej, sagde Mette Frederiksen.

I regeringsgrundlaget fastslår trekløver-regeringen, at man vil man vil fremlægge et forslag om at "bede dem, der kan, om at blive lidt længere tid på arbejdsmarkedet".

- Personer, som er nedslidte, vil fortsat have gode muligheder for at trække sig tilbage, hedder det i regeringsgrundlaget.

Regeringsgrundlaget lægger samtidig op til skattelettelser for små indkomster, boligejere og topskatteydere.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.