Mette Frederiksen vælger topembedsmand som højre hånd

Barbara Bertelsen bliver ny departementschef i et Justitsministerium, som har været udsat for hård kritik.

Skrivebordet og kalenderen er formentlig allerede fyldt, når Barbara Bertelsen efter vinterferien har første dag som ny departementschef i Justitsministeriet.

Hun bliver nu højre hånd for justitsminister Mette Frederiksen (S), som formentlig er den travleste minister på Slotsholmen.

I øjeblikket er de største politiske sager nemlig i vid udstrækning samlet i Justitsministeriet.

Efter at Thorning-regeringen i 2011 nedlagde Integrationsministeriet er det store antal asylansøgere, familiesammenføringer og stramningerne af asylreglerne placeret hos Mette Frederiksen og hendes departementschef.

PET's bekæmpelse af terror og indsatsen mod radikalisering af unge involverer også Justitsministeriet.

Og skulle det ikke være nok til at fylde arbejdsdagen, så er selve ministeriet havnet i en alvorlig tillidskrise efter Christiania-sagens nødløgn og Morten Bødskovs fald som minister.

Det var netop Christiania-sagen, der førte til at Barbara Bertelsen forgænger på posten, Anne Kristine Axelsson, blev degraderet til posten som departementschef i Kirkeministeriet.

I Anne Kristine Axelssons tid har ministeriet opsigtvækkende været kritiseret af retsordførerne i Folketinget for at tilbageholde oplysninger, udsende forkerte asyltal og modarbejde Folketingets Retsudvalg.

Der er et "kulturproblem" og manglende respekt for de folkevalgte i ministeriet, har kritikken lydt fra blandt andre Venstres retsordfører Karsten Lauritzen. Samtidig har flere medier bragt historier om sammenstød mellem embedsmænd og Mette Frederiksen.

Dermed venter der Barbara Bertelsen en stor opgave med at få styr på embedsmændene og genskabt tilliden til Justitsministeriet. Det fremgår også mellem linjerne i pressemeddelelsen fra Justitsministeriet.

Her fastslår Mette Frederiksen, at Barbara Bertelsen har den kombination af "juridisk spidskompetence og politisk forståelse", som regeringen har søgt hos en ny departementschef:

- Der står mange vigtige opgaver for døren, ikke mindst det arbejde, der allerede er sat i gang med at styrke samarbejdet mellem Justitsministeriet og Folketinget.

- Jeg er overbevist om, at Barbara Bertelsen har de personlige egenskaber, der skal til for at være topchef for et ministerium med meget dygtige og dybt engagerede medarbejdere, siger Mette Frederiksen.

Barbara Bertelsen har selv tidligere fortalt, at hun oprindeligt stilede mod at blive læge, men hendes dansklærer i gymnasiet tændte interessen for det analytiske arbejde med sproget - og dermed interessen for jura.

Som Moderniseringsstyrelsens vicedirektør har Barbara Bertelsen været finansminister Corydons (S) højre hånd i de netop afsluttede overenskomstforhandlingerne med statens ansatte.

Hun glæder sig til igen at beskæftige sig med opgaverne i Justitsministeriet:

- Jeg ser frem til at arbejde sammen med de ekstremt dygtige og dedikerede medarbejdere, ikke mindst ser jeg frem til at fortsætte arbejdet med at styrke ministeriets relationer til Folketinget og omverdenen i det hele taget, siger Barbara Bertelsen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden