Mette Frederiksen var advaret om hul i joblov

Beskæftigelsesministeren blev advaret om hul i lov, men efter råd fra embedsmænd greb hun ikke ind.

Mette Frederiksen var advaret om hul i joblov

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) fik i februar en advarsel om, at der var et hul i lov om jobrotation, erfarer Ritzau.

Det er senere kommet frem, at hullet potentielt kunne have påført staten en utilsigtet milliardregning.

Mette Frederiksen valgte dog at lytte til sine embedsmænd i Arbejdsmarkedsstyrelsen, som ikke mente at hullet var alvorligt og derfor ikke ville gribe ind.

Derfor udfærdigede embedsmændene i Beskæftigelsesministeriet i marts en bekendtgørelse, som lod hullet stå åbent, selvom man var advaret af arbejdsgiverne i DA.

Den advarsel burde ellers have fået alarmklokkerne til at ringe hos både embedsmænd og minister, da det netop var arbejdsgiverne som for alvor stod til at få noget ud af hullet i loven.

Hullet bestod i, at beskæftigelsesministeren indførte en regel om, at landets virksomheder kunne få en pose penge på op mod 350.000 kroner om året foræret for hver elev eller lærling, de havde inden for dørene.

Hensigten var at øge incitamentet til at få flere ledige i jobrotation, og hver elev kunne altså udløse et tilskud, hvis blot man fik hevet en ledig ind.

Landets virksomheder har i lange perioder ikke udnyttet hullet i loven, fordi de ganske enkelt ikke kunne tro deres egne øjne.

Men både DA og også fagforbundene HK har på det seneste oplevet en voldsomt stigende interesse for at udnytte lov-hullet.

I et høringssvar fra den 21. februar skriver arbejdsgiverne direkte, at de "tager afstand fra forslaget" om at lade elever og lærlinge udløse en pose penge fra de offentlige kasser, hvis blot virksomhederne hiver en ledig ind i rotation med eleven, der altså var der i forvejen.

Det er dette høringssvar, som ministeren har set.

Den 19. marts prøver landets arbejdsgivere så igen at blinke med de røde advarselslamper. Det sker på et møde i Beskæftigelsesrådet, hvor også Arbejdsmarkedsstyrelsen er repræsenteret.

Ifølge et referat fra mødet, så advarede DA om, at de nye regler rummer "en misbrugsmulighed", og at "det således er muligt at få gratis arbejdskraft".

Det er uklart, om denne og senere advarsler er nået frem til Mette Frederiksens skrivebord i Beskæftigelsesministeriet.

Arbejdsmarkedsstyrelsen vurderede imidlertid, at kun få virksomheder ville benytte hullet, og anbefalede derfor Mette Frederiksen at lade hensynet til at ledige skulle have chancen på arbejdsmarkedet via jobrotation veje tungest.

Torsdag valgte Venstre at kalde Mette Frederiksen i samråd om sagen og kort efter meddelte ministeren, at hun fra 1. juli lukker hullet i loven.

Virksomheder, der allerede har indgået aftaler, ventes dog at få lov til at gennemføre dem. Beskæftigelsesministeriet har endnu ikke overblik over, hvad hullet i loven vil koste de danske skatteydere.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.