Udland

Mexico vil ændre navn: Det skal landet hedde

Mexicos Forenede Stater. Det hedder landet officielt, men nu vil præsidenten ikke længere "efterligne" USA.

Mexico vil ændre navn: Det skal landet hedde

Den mexicanske leder, Felipe Calderón, har en ting liggende på skrivebordet, som han meget gerne vil have ekspederet ud af verden, inden han snart takker af som præsident for den store og folkerige nation lige syd for USA.

Han vil ændre sit hjemlands navn.

Calderón har torsdag sendt et forslag til de mexicanske lovgivere i landets kongres om at kassere det officielle statsnavn "Estados Unidos Mexicanos" - Mexicos Forenede Stater - ved en grundlovsændring.

Hvis det står til den afgående præsident, skal landet bare hedde "Mexico" i stedet. Et navn, det i forvejen er kendt under kloden over.

Mexico fik sit officielle navn tilbage i det 19. århundrede, hvor landets grundlæggere efter revolutionen kiggede nordpå mod USA - Amerikas Forenede Stater - som et forbillede for demokrati og frihed.

Men meget har ændret sig siden da, og navnet virker antikveret i dag, mener Felipe Calderón.

- Navnet på vores land behøver ikke længere efterligne andre nationer, siger han.

- Tilgiv mig udtrykket, men Mexicos navn er Mexico, tilføjer den afgående præsident.

Navnet kan spore sin oprindelse tilbage til Mexica-folkeslaget, der i 1325 grundlagde byen, som voksede til at blive hovedstaden for Aztekerriget.

Et par århundreder senere blev metropolen smadret af den spanske kolonimagt og kendes nu om dage som Mexico City - en af verdens allerstørste byer.

Herfra overlader Felipe Calderón i starten af december Mexicos tøjler til Enrique Peña Nieto, som vandt præsidentvalget tidligere på året.

Som en af de største reformer vil Nieto tillade flere private, også udenlandske, investeringer i landets statskontrollerede oliesektor.

Desuden skal skattesystemet forbedres for at øge statens indtægter, og reglerne for arbejdsmarkedet skal liberaliseres i bestræbelserne på at skabe flere arbejdspladser. Nieto har desuden lovet vælgerne, at den økonomiske vækst skal øges til seks procent.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.