Udland

Mexico vil søge ny relation til USA med frisk Trump-dialog

I Mexico vil man skabe ny dagsorden i forholdet til USA via dialog, siger landets præsident i tale på topmøde.

PERU-APEC-CEO-SUMMIT, Barack Obama Foto: Scanpix/Rodrigo Buendia

PERU-APEC-CEO-SUMMIT, Barack Obama Foto: Scanpix/Rodrigo Buendia

Mexicansk indvandring til USA har fyldt en del i den kommende amerikanske præsident Donald Trumps valgkamp, og meldingerne mod naboen i syd har ikke været lige imødekommende.

Den mexicanske præsident vil søge en frisk dialog med Trump.

- I lyset af den kommende præsident Trumps ytringer vil vi prioritere dialogen som vej til at skabe en ny dagsorden i vort mellemstatslige forhold, siger præsident Enrique Peña Nieto.

Peña rækker således hånden frem mod Trump under sin tale på et topmøde i Peru, hvor ledere fra landene ved Stillehavet er samlet.

Donald Trump har under valgkampen sagt, at han vil deportere flere millioner tilkomne migranter. Han har kaldt mexicanere kriminelle og voldtægtsforbrydere over en bred kam.

Han har også sagt, at han vil bygge en mur mellem USA og Mexico.

- For Mexico er forholdet til USA centralt på grund af den samhandel og det samarbejde, vi har nu, siger Enrique Peña Nieto.

Præsidenten ønsker ikke, som Trump har lovet, en genforhandling af Den Nordamerikanske Frihandelsaftale (Nafta) mellem Mexico, USA og Canada.

Donald Trump har i valgkampen omtalt Nafta som USA's værste handelsaftale til dato og tidligere præsident Bill Clintons makværk.

Mexicos leder erklærer sig dog klar til at se på bestemte akter i aftalen - blandt andet om miljø og arbejde.

Ved præsidentvalget 8. november vandt Donald Trump en overbevisende sejr over Hillary Clinton, som ellers helt til det sidste var eksperternes bud på Barack Obamas afløser.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.