EMNER

Middelalderen vakt til live på Vitskøl

Det hvide kloster ved Limfjorden er i weekenden en autentisk ramme om middelalderdage med optrin, boder og aktiviteter for publikum

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Uden mad duer helten ikke - og der var ikke blot mad til aktørerne men også smagsprøver og salg af middelaldermad til gæsterne.

Det regnede givetvis også i middelalderen, så selv om vejret det meste af lørdagen var vådt, rykkede det ikke ved indtrykket af et "autentisk" middelaldermarked på Vitskøl Kloster. Det middelalderlige cistercienserkloster fra 1158 tæt på fjord og skov bidrog i høj grad til en rejse tilbage i tiden, og rammen blev flot og spændende fyldt ud af de mange aktører, som i deres middelalderdragter - fra bondeklæder til ridderbrynje - satte kulør på weekendens middelalderdage på Vitskøl Kloster. - Det ligner næsten noget, man skulle bruge til en film, lød det spontant fra 9-årige Jonas, der sammen med sin familie Johansen fra Århus havde taget turen til det vesthimmerlandske. Jonas var klart mest interesseret i de forskellige optrin - ikke mindst kampopvisningen med drabelige sværdkampe - og så i aktiviteterne, han selv kunne tage del i, bl.a. bueskydning. De voksne Johansen'er fandt især behag og inspiration i middelaldermarkedets mange boder - som der i øvrigt var endnu flere af end ved middelalderdagenes premiere i fjor. - Grupper fra hele landet har faktisk stået i kø for at være med, så nu håber vi blot, at publikum står i kø søndag for at deltage i andendagen af middelaldermarkedet, siger Bo Jacobsen, Løgstør, der er formand for den arrangerende forening "Den Levende Middelalder". Og det har han god grund til at forvente. Formanden var godt tilfreds med besøgstallet lørdag: - Vi havde godt 1000 gæster over "sværhøjde", altså dem der skulle betale entre. Dertil kommer omkring 500 børn, så med ca. 1500 besøgende i alt på førstedagen, er vi meget tilfredse. I fjor, da man for første gang gennemførte middelalderdagene på Vitskøl, var der omkring 4000 besøgende, et tal, som formanden har en forventning om mindst bliver tangeret denne gang. - Vi er i starten af efterårsferien, og lørdag er det jo for mange skiftedag i de mange sommerhuse i området, så vi venter at se adskillige af dem i løbet af søndagen, siger Bo Jacobsen. Han regner også med middelalderdage i 2009: - Vi håber meget, det kan blive en tilbagevendende begivenhed og dermed være et godt aktiv for Vesthimmerland, slutter Bo Jacobsen. I forbindelse med lørdagens marked gennemførte arrangøren en lille publikumsundersøgelse gående på, hvor gæsterne kom fra. Flertallet var lokale besøgende, men der var også adskillige gæster langvejs fra. Og den landsdækkende interesse fra middelalderentusiaster er også tydelig blandt aktørerne. 15 grupper fra nær og fjern var i aktion med så vidt forskellige ting som sang og musik, fåreklipning og smedearbejde samt i boder med salg af smykker og tøj samt i boder med såvel smagsprøver som salg af mad og drikke. Lørdagens aktiviteter gentages i store træk i dag, men søndagens program skiller sig dog ud ved at starte med en middelaldermesse i Vitskøl Klosters kirkesal. For den står sognepræst i Løgstør, Anne Margrethe Saxild, og der bliver både korsang og dans.