Mikrobølgeovnskiggeri kan fremprovokerere grå stær

I mange tyske mikrobølgeovs-brugsanvisninger står der, at man ikke må se på ovnen, mens den arbejder. Det gør der ikke i de danske

Øjensygdomme 29. juni 2003 08:00

De fleste kender det sikkert. Man skal lige følge med i, hvordan det går med den pastaret, der drejer rundt inde i mikrobølgeovnen, men spørger man flere eksperter, så bør man holde sig langt væk fra den slags. Dyreundersøgelser har nemlig vist, at den slags kan fremprovokere grå stær. Forskere har siden begyndelsen af 90'erne placeret bure med forsøgskaniner og aber foran tændte mikroovne og efterfølgende undersøgt dyrenes øjne, og de undersøgelser har i grove træk peget på det samme: Dyrene får ødelagt deres linser indefra, når de bliver ramt af de stråler, der slipper ud langs kanten af ovnlågen. Strålerne opvarmer øjet - koger det så at sige - og gør det ugennemsigtigt ligesom det sker med æggehvide. Forskerne er ikke skråsikre i deres konklusioner men de skriver, at deres undersøgelser kraftigt peger i den retning. Og en af forskergrupperne fra Department of Ophthalmology i Chicago fik i 1988 trykt deres resultater i det anerkendte øjenlægetidsskrift Surv Ophthalmol. Denne viden har certifikerings- og standardiseringsvirksomheden, VDE der svarer til Dansk Standard i Tyskland taget til sig. Her fortæller Peter Tolksdorf, der leder sikkerhedstestningen af mikrobølgeovne, at de blandt andet af den grund anbefaler, at man holder sit ansigt og sine øjne fra ovnen, når den er tændt. - Vi bringer masser af advarsler. Blandt andet advarer vi imod, at man står for tæt på ovnen, og at man ikke ser på den, når den er tændt på grund af strålingsfaren, siger Peter Tolksdorf, og tilføjer at den viden bliver givet videre til de tyske forbrugere via brugsanvisningen, når de køber en VDE-godkendt mikrobølgeovn. Sådan er det bare ikke i Danmark. Her findes der ingen advarsler i brugsanvisningerne - strålingsfaren nævnes slet ikke, og i flere af de danske manualer står der tværtimod, at man skal holde så meget øje med ovnen som muligt, for at undgå at maden koger over. Grunden til, at det ser anderledes ud i Danmark er, at Sundhedsstyrelsen, der har magt til at tvinge producenter til at ændre i deres brugsanvisninger ikke betragter mikrobølgeovnen som en kritisk produktgruppe. -Området er politisk set ikke prioriteret særlig højt, og lækagestråling fra mikrobølgeovne betragtes sundhedsmæssigt som værende et meget lille problem i dag, siger den embedsmand der er ansvarlig på området læge Christoffer Johansen, der dog tilføjer, at han ikke skal kunne sige om det har ændret sig om nogle år.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...