Udland

Militæret slår irakiske oprørere tilbage i olieby

Militante islamister er drevet ud af oliebyen Baiji i Irak af sikkerhedsstyrker, rapporterer irakisk stats-tv.

Det er angiveligt lykkedes irakiske sikkerhedsstyrker at få oliebyen Baiji tilbage på regeringens hænder, efter at militante islamister kortvarigt overtog kontrollen med byen, der huser Iraks største olieraffinaderi.

- Sikkerhedsstyrker støttet af stammeoprørere har formået at rydde Baiji for Isil-grupperinger, rapporterer det irakiske stats-tv Iraqiya TV ifølge nyhedsbureauet dpa.

Ifølge sikkerhedskilder blev Baijis retsbygning og en politistation tidligere onsdag sat i brand, og 250 vagter, der bevogter olieraffinaderiet, blev overtalt til at forlade deres poster.

Regeringens generobring af Baiji i den nordlige del af Irak er tilsyneladende et skridt på vejen til at slå det blodige oprør i landet ned.

Millionbyen Mosul faldt tirsdag i oprørernes hænder, da de sunnimuslimske militsfolk fra gruppen Isil - Den Islamiske Stat Irak og Levanten - jog de sidste politifolk og soldater på flugt.

Nu er de irakiske flag pillet ned fra officielle bygninger, og i stedet blæser de sorte flag fra Isil i vinden.

Forinden var op mod en halv million mennesker flygtet fra Mosul efter flere dage med hårde kampe.

I forvejen har Isil kontrol med byen Falluja og en del af byen Ramadi. De ligger i provinsen Anbar, som er en af de sunnimuslimske provinser, hvor Isil i den seneste tid har været i offensiven.

Mosul ligger i Nineveh-provinsen, og ifølge nyhedsbureauerne kontrollerer Isil nu hele denne provins.

Svaret fra Iraks premierminister, Nuri al-Maliki, på offensiven var tirsdag at bede parlamentet indføre undtagelsestilstand i den urolige region. Samtidig sagde han, at regeringen nu vil bevæbne civilbefolkningen i de truede områder.

Isil er en udbrydergruppe fra terrornetværket al-Qaeda og kæmper for at danne en radikal sunnimuslimsk stat i et område mellem Irak og Syrien.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.