Udland

Militante oprørere i Irak rykker videre til ny by

Efter at have overtaget kontrollen med millionbyen Mosul i Irak rykker oprørere videre til olieby.

Militante islamister i Irak har efter overtagelsen af millionbyen Mosul bevæget sig videre til byen Baiji, der huser Iraks største olieraffinaderi.

Ifølge sikkerhedskilder er byens retsbygning og en politistation onsdag blevet sat i brand.

Baijis olieraffinaderi bliver bevogtet af 250 vagter, og sikkerhedskilderne oplyser, at de sunnimuslimske militante har sendt en delegation af lokale sheiker til stedet for at overtale vagterne til at forlade stedet.

Vagterne har tilsyneladende fulgt rådet og vil trække sig tilbage under betingelse af, at de kan komme sikkert til en anden by.

Storbyen Mosul faldt tirsdag, da de sunnimuslimske militsfolk fra gruppen Isil - Den Islamiske Stat Irak og Levanten - jog de sidste politifolk og soldater på flugt.

Nu er de irakiske flag pillet ned fra officielle bygninger, og i stedet blæser de sorte flag fra Isil i vinden.

Forinden var op mod en halv million mennesker flygtet fra Mosul efter flere dage med hårde kampe.

I forvejen har Isil kontrol med byen Falluja og en del af byen Ramadi. De ligger i provinsen Anbar, som er en af de sunnimuslimske provinser, hvor Isil i den seneste tid har været i offensiven.

Mosul ligger i Nineveh-provinsen, og ifølge nyhedsbureauerne kontrollerer Isil nu hele denne provins.

Svaret fra Iraks premierminister, Nuri al-Maliki, på offensiven var tirsdag at bede parlamentet indføre undtagelsestilstand i den urolige region. Samtidig sagde han, at regeringen nu vil bevæbne civilbefolkningen i de truede områder.

Isil er en udbrydergruppe fra terrornetværket al-Qaeda og kæmper for at danne en radikal sunnimuslimsk stat i et område mellem Irak og Syrien.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.