Miljøproblemerne kan løses i køkkenskabet

Klimakaravanens bus kører på noget så almindeligt som rapsolie, som står i alle køkkener, og alle dieselbiler kan bygges om til at forbrænde mad- eller fiskeolie.
Foto: Kurt Bering

Klimakaravanens bus kører på noget så almindeligt som rapsolie, som står i alle køkkener, og alle dieselbiler kan bygges om til at forbrænde mad- eller fiskeolie. Foto: Kurt Bering

HJØRRING:Den bus, som var i Hjørring i går gav om end ikke løsningen, så mange svar på, hvordan udslippet af CO2 kan mindskes. Bussen, som de kom kørende i, får al sin energi fra rapsolie. - Det kunne lige så godt have været fiskeolie eller en brugt fritureolie, fortæller Peter Bolwig, som var chauffør på turen. Det er ellers en helt almindelig dieselmotor, som ligger under motorhjelmen. Den er bare lavet lidt om, så madolien fra køkkenskabet bliver opvarmet til omkring 60 grader, før den bliver forbrændt. Sådan en ombygning koster omkring 6000 kroner. - Alle dieselbiler kan køre på mad- og fiskeolier, selv de moderne hdi-motorer, siger Peter Bolwig. Hvis man ikke vil investere i en ombygning, så kan nøjes med at tilsætte madolie, som kan fås billigt hos en bonde, til dieselolien, men man skal lige orientere sig om blandingsforholdene først.