Milliarder på vej til kriseramte landmænd

Regeringen vil ifølge erhvervsminister Henrik Sass Larsen støtte kriseramte landmænd med ny kapital

Foto: Erik Refner, Scanpix

Foto: Erik Refner, Scanpix

HELE LANDET: Knap 10 milliarder kroner kan være på vej til landbruget, oplyser erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), efter han har aftalt en ny finansieringsfond med Finansrådet, Realkreditrådet og Landbrug & Fødevarer.

Fonden hedder Dansk Landbrugskapital. Den får en egenkapital på to milliarder kroner og skabes i samarbejde med private som for eksempel pensionskasser, oplyser ministeren.

- Vi har fundet en stor, fælles forståelse med den finansielle sektor som banker og realkredit og Landbrug & Fødevarer om en ny vækstplan for dansk landbrug, siger Henrik Sass Larsen og tilføjer:

- Så vi får sat gang i at rekonstruere den del af dansk landbrug, som stadig har store finansielle problemer.

Hver syvende i krise

Staten skyder en halv milliard kroner i fonden, der skal hjælpe landmændene, uden at der lempes på kreditvurderingen, fastslår han.

Ifølge Sass Larsen er hver syvende danske landmand i krise. Han forklarer, at fonden skal sikre et bedre kapitalgrundlag, så landmændene kan hjælpe sig selv.

- Det kan være en middelstor bedrift, som gerne vil øge den animalske produktion, hvor der skal skydes ganske mange penge i nybyggeri af stalde og miljøanlæg, siger Henrik Sass Larsen.

Aftalen omfatter også et såkaldt nabotjek, hvor regeringen vil se, om Danmark gennemfører EU-regler strammere for landmænd, end det sker i nabolande som Tyskland og Sverige, siger Henrik Sass Larsen.

Meget forgældet

- Selv de landmænd, der har en god forretning, har svært ved at arbejde sig ud af krisen, siger fødevareminister Dan Jørgensen (S), der har forhandlet aftalen sammen med Sass Larsen.

En rapport fra Nationalbanken fastslog sidste år, at dansk landbrug er meget forgældet, blandt andet fordi erhvervet har været gennem en periode med en prisboble på landbrugsjord.

En del af stigningerne i jord- og ejendomspriserne blev brugt som pant for lån til andre aktiver end landbrugsejendomme, og en del af lånene blev optaget i schweizerfranc, hvilket siden har givet store problemer.

Samlet set skylder landmændene mere end 350 milliarder kroner væk.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.