Milliardtab truer danske landmænd

Der skal skæres milliarder af landbrugsstøtten, og det rammer bønder i Danmark, som i forvejen er forgældede.

Milliardtab truer danske landmænd

Dansk landbrug står til at tabe milliarder af støttekroner under de kommende dages forhandlinger om et nyt EU-budget, skriver Jyllands-Posten.

EU-præsident Herman Van Rompuy har fremlagt et budgetforslag, som ifølge avisen vil reducere støtten til danske landmænd med 1,6 milliarder kroner årligt.

Forslaget indeholder også en mulighed for, at de enkelte medlemslande kan vælge at skære 15 procent af landmændenes støtte og overføre pengene til landdistriktsmidler.

Dette vil koste danske landmænd yderligere én milliard kroner.

- Hvis budgetforslaget vedtages, vil det være et ganske alvorligt slag mod økonomien i dansk landbrug, vurderer Henrik Zobbe, direktør ved Fødevareøkonomisk Institut.

- En del landmænd er stærkt forgældede og har svag indtjening. Hvis de mister så stor en del af støtten så hurtigt, vil det formentligt få læsset til at vælte for en del, tilføjer han.

Budgetforslaget vil reducere støtten til danske landmænd med i gennemsnit 24 procent.

Hvis Danmark vælger at overføre penge til landdistriktsmidlerne, vil den direkte landbrugsstøtte blive reduceret med 39 procent i gennemsnit.

Grupper af landmænd - eksempelvis mælkeproducenter - vil miste op mod 53 procent af deres støtte inden 2020, skriver Jyllands-Posten.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst