Danmark

Mindre giftig kemi i isbjørne og sæler

Forbud mod brug af giftigt stof til imprægnering, der ophober sig i fødekæden, har hjulpet.

Mindre giftig kemi i isbjørne og sæler

For første gang viser der sig nu et markant fald i et af de mest kradsbørstige stoffer, der ophobes i fødekæden.

Ifølge nye tal fra det arktiske overvågningsprogram har både isbjørne og sæler mindre af det giftige og kræftfremkaldende fluorholdige stof PFOS i kroppen. Det skriver Politiken mandag.

PFOS, der er en forkortelse af perfluoroktansulfonater, er i årtier blevet brugt til at imprægnere vores regntøj, tæpper og møbler.

Men stoffet er via vind, hav og fødekæde blevet spredt over lange afstande og har ophobet sig ikke mindst i Grønland og andre dele af Arktis.

Derfor blev det i 2009 sat på Stockholm-konventionens liste over verdens farligste stoffer - det, der er kendt som 'det beskidte dusin', og som skal udfases hurtigst muligt.

PFOS-niveauerne har været svagt faldende i nogle år, men det er først nu, man kan tale om en sikker tendens.

- Når hele verden bliver enige om at udfase et giftigt stof, så virker det. Det sundhedsfarlige og kræftfremkaldende stof, som påvirker vores evne til at få børn, er på vej ud af miljøet, siger fungerende miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF) til Politiken.

I ngo'en Det Økologiske Råd kalder kemikalieekspert Lone Mikkelsen tallene for 'fantastisk nyt'.

- Når vi rent faktisk ser positive effekter af forbud mod de allerfarligste kemikalier, understreger det jo netop, hvor utroligt vigtigt det er, at der er fokus på dette område, siger Lone Mikkelsen til Politiken.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.