Udland

Mindst 60 personer er omkommet under kupforsøg i Tyrkiet

754 soldater er blevet anholdt i forbindelse med blodigt kupforsøg fredag og natten til lørdag.

Elements Of Turkish Military Stage A Coup Foto: Scanpix/Chris Mcgrath

Elements Of Turkish Military Stage A Coup Foto: Scanpix/Chris Mcgrath

754 medlemmer af det tyrkiske militær er blevet anholdt efter kupforsøget i Tyrkiet, der indtil videre har kostet 60 mennesker livet. 29 oberster og fem generaler er desuden blevet fjernet fra deres poster.

Omkring 50 soldater, der menes at være på kupmagernes side i Tyrkiet, har overgivet sig lørdag morgen.

Tv-billeder viser dem forlade deres kampvogne og gå med hænderne over hovedet på en af broerne, der løber over Bosporusstrædet i Istanbul, skriver Reuters.

Tidligere har et øjenvidne angiveligt set soldater overgive sig til væbnet politi på Taksimpladsen i Istanbul. Andre vidner siger til nyhedsbureauer, at Erdogan-tilhængere er gået til angreb på nogle af de kupmagere, der har overgivet sig.

Men i en skriftlig udtalelse siger den del af militæret, der står bag kupforsøget i Tyrkiet, at den fortsat kæmper. Det skriver Reuters.

Situationen i Tyrkiets største byer kan bedst beskrives som stærkt kaotisk.

Nyhedsbureauer og øjenvidner meldte ved 3-tiden natten til lørdag fortsat om eksplosioner og gadekampe rundt omkring i Tyrkiet.

I Istanbul-lufthavnen Atatürk, ved Tyrkiets parlament samt ved Taksimpladsen var der meldinger om eksplosioner.

Det skete, selv om den tyrkiske efterretningstjeneste MIT tidligere erklærede kuppet mod præsident Erdogan for "afværget". Det skete før klokken 02.00 ifølge nyhedsbureauet dpa.

Det er stadig uklart, hvem der har været stået bag kupforsøget mod den tyrkiske præsident og regering. Præsident Erdogan har selv skudt skylden på sin ærkefjende, imamen Fethullah Gülen. Imamen har dog selv taget kraftig afstand fra at stå bag.

Nyhedsbureauet Reuters meddeler, at den statslige tv-kanal TRT er begyndt at sende igen, efter at der i timevis har været sort skærm, hvis man slog over på stationen.

En fløj af militæret menes fredag aften at have taget kontrollen med netop TRT.

Det var på denne kanal, at det blev meddelt, at der var erklæret militær undtagelsestilstand, og at Tyrkiet nu blev styret af et såkaldt fredsråd. Desuden lød det, at der var udgangsforbud i Tyrkiet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.