Udland

Mindst to dræbt under uro i Ukraine

Spændinger tager til i Ukraine forud for søndagens stærkt omstridte folkeafstemning på Krim.

To personer er blevet dræbt i Ukraine forud for søndagens stærkt kritiserede folkeafstemning, da der udbrød voldelige sammenstød mellem prorussiske grupper og tilhængere af det nye ukrainske styre, oplyser politiet i byen Kharkiv.

Det er anden dag i træk, at konflikten i Ukraine har ført til drab i den østlige del af landet.

En prorussisk demonstrant og en tilfældigt forbipasserende blev dræbt, da ukrainske nationalister åbnede ild mod en gruppe mænd, der forsøgte at storme deres hovedkvarter i byen, siger politiet.

Drabene, der skete sent fredag, ventes at forstærke spændingerne yderligere i hele Ukraine, hvor russerne siger, at de forbeholder sig ret til at beskytte deres landsmænd.

Efter at have åbnet ild tog den nationalistiske gruppe Patriotij Ukrainij adskillige personer som gidsler. Seks mennesker blev såret. Nationalisterne enedes til sidst om at udlevere deres våben og overgive sig.

Politiet siger, at 30 personer er blevet anholdt.

En person, der støttede styret i Kijev, blev dræbt af et knivstik torsdag i byen Donetsk.

Spændingerne er taget mere og mere til forud for søndagens folkeafstemning på Krim om en løsrivelse af halvøen, hvor de etniske russere ønsker at blive indlemmet i Rusland.

Efter alt at dømme vil Krim blive annekteret af Rusland trods sanktioner og internationale protester, hvorved spændingerne mellem Rusland og Moskva også vil tage til.

Amerikanske bestræbelser på at forhindre folkeafstemningen i sidste øjeblik mislykkedes fredag, da et seks timer langt møde mellem Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, og USA's udenrigsminister, John Kerry, endte uden en tilnærmelse mellem parterne.

FN's Sikkerhedsråd vil lørdag samles til endnu et hasteindkaldt møde omkring den politiske krise og ved den lejlighed stemme om en resolution.

Resolutionen fordømmer folkeafstemningen, som "ikke kan have gyldighed" og den appellerer til lande og internationale organisationer om ikke at anerkende den, skriver nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.