Danmark

Minister afviser brugerbetaling

Regeringen vil ikke indføre brugerbetaling, siger sundhedsminister. Hun afviser læger og patienters bekymring.

Minister afviser brugerbetaling

Patienter og lægers bekymring for, at regeringen og regionerne vil indføre brugerbetaling på behandlinger som grå stær og ADHD-medicin er ubegrundet.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) afviser, at regeringen er på vej til at indføre brugerbetaling ad bagvejen.

- Det er ikke tale om brugerbetaling. Det drejer sig om give patienterne den rigtige behandling. Vi skal sikre, at der altid ligger det rigtige lægefaglige grundlag bag beslutningen om behandling, siger Astrid Krag.

I Lægeforeningen frygter formand Mads Koch Hansen, at hensynet til regionernes økonomi kommer til at veje tungere end hensynet til patienterne.

- Vi er meget skeptiske, fordi det er embedsmænd, som har besluttet, at for mange behandles. Det skal være en lægefaglig beslutning, men her tager man udgangspunkt i økonomien, og det er en forkert vej at gå, siger Mads Koch Hansen.

Han nævner, at politikerne allerede har valgt at begrænse antallet af fedmeoperationer, selv om Sundhedsstyrelsen har fastholdt, at det ud fra lægefaglige betragtninger er i orden at operere.

Kritikken afvises af ministeren, som siger, at det bliver op til lægefaglige eksperter at udarbejde de nye visitationsretningslinjer.

- Selvfølgelig spiller samfundsøkonomien ind, men det vigtigste er den lægelige vurdering. Det er udgangspunktet, og lægerne bør da være glade for, at vi kigger nogle områder igennem, hvor der er sket et skred, som ikke kan begrundes lægefagligt, siger Astrid Krag.

I foreningen Danske Patienter mener formand Lars Engberg, at nye retningslinjer vil medføre brugerbetaling, og at det vil virke socialt skævt.

- Når man hæver overliggeren for at komme i behandling, vil en del vende sig mod privathospitalerne, men der vil også være nogen, som ikke har råd til det, siger han.

/ritzau/