Minister: Angreb på Natosoldater fortsætter

Det er næppe muligt helt at sikre de udsendte soldater mod angreb fra de afghanere, de træner.

Minister: Angreb på Natosoldater fortsætter

I weekenden dræbte en afghansk politimand to britiske soldater i Afghanistan.

Angrebet er blot det seneste i en bølge af såkaldte insiderangreb, hvor afghanske soldater eller politifolk dræber deres udenlandske kolleger.

Ifølge den britiske forsvarsminister, Philip Hammond, der i disse dage besøger sin danske kollega Nick Hækkerup (S), er der en del, Natostyrkerne, Isaf, kan gøre for at undgå angreb.

Og weekendens angreb kalder på refleksion over, hvad der kunne være gjort anderledes.

- Det er nemt at være bagklog, men faresignalerne var tydelige. I bagklogskabens lys kan man se, at det var en ukendt person, der kom ind på basen. Angrebet blev ikke udført af den gruppe afghanere, der var på basen i forvejen, siger Philip Hammond.

Han mener, at Isaf-soldaterne primært bør arbejde sammen med faste grupper af afghanske soldater igennem længere tid.

- Problemerne opstår typisk hvor Isaf-soldater kommer i kontakt med grupper af afghanske soldater på ad hoc-basis, siger Hammond.

Han understreger, at både de afghanske styrker og Isaf allerede har skærpet sikkerheden. Blandt andet bliver de afghanske soldater tjekket en ekstra gang, når de kommer hjem fra orlov, og der er kommet flere efterretningsofficerer.

- Jeg vil ikke sidde her og sige, at vi kan stoppe insiderangrebene totalt. Det vil være en stor udfordring i et land, hvor kulturen er sådan, at konflikter ofte løses ved at ty til vold, siger Philip Hammond.

- Det handler ikke kun om ideologiske motiver eller oprør. Det er også til dels en afspejling af kulturen i landet. Men jeg tror, at vi vil være i stand til at reducere antallet af angreb betragteligt.

Hammond erkender, at de afghanske sikkerhedsstyrker sandsynligvis fortsat vil opleve interne angreb, når Isaf-styrkerne forlader Afghanistan.

Der er nemlig langt flere tilfælde, hvor afghanske soldater dræber deres afghanske kolleger, end der er tilfælde, hvor en Natosoldat bliver offer.

- Vi må acceptere, at det er deres land, og efterhånden som vi trækker os tilbage, så vil de gøre tingene på andre måder, siger han.

Ifølge BBC har 51 internationale soldater mistet livet i insiderangreb i år indtil nu. Sidste år var tallet 35 for hele året.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.