Minister: Arbejdsskadesystem skal undersøges nærmere

- Vi nødt til at lave et servicetjek af, hvordan vores lovgivning virker, siger beskæftigelsesminister.

Scanpix. Jørn Neergaard Larsen overdrager ministerposten til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Foto: Scanpix/© Uffe Weng

Scanpix. Jørn Neergaard Larsen overdrager ministerposten til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Foto: Scanpix/© Uffe Weng

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) bebuder nu en større gennemgang af arbejdsskade-området.

Udmeldingen kommer i forbindelse med, at Ekstra Bladet lørdag skriver, at hundredvis af ambulancereddere, politibetjente, brandmænd og veteraner med psykiske skader bliver afvist af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der håndterer udbetaling af erstatninger for arbejdsskader.

Det er ifølge avisen adskillige tilfælde sket, selvom de skadesramte personer har op til flere speciallægers ord for, at deres psykiske skader skyldes deres arbejde.

- Jeg kan ikke kommentere konkrete sager. Men når det så er sagt, så gør de her sager selvfølgelig også indtryk på mig, og derfor bliver vi nødt til at lave et servicetjek af, hvordan vores lovgivning virker, siger Troels Lund Poulsen.

- Der er skabt en usikkerhed om nogle af de begrundelser, der bliver givet, og det skylder jeg selvfølgelig at undersøge, når jeg har ansvaret som minister, tilføjer ministeren.

Tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der er en del af den offentlige pensionsgigant ATP, viser, at der i perioden 2011 til 2015 blev færdigbehandlet 242 sager, hvor politibetjente søgte om erstatning på grund af psykiske sygdomme relateret til deres arbejde. 205 af sagerne blev afvist. 37 blev anerkendt.

I samme periode blev 50 brandmands-sager færdigbehandlet. 43 blev afvist. Syv blev anerkendt. Andelen af soldater-veteraner, der får erstatning, er højere. Men mange bliver fortsat afvist.

I perioden fra 2013 til 2015 har 667 veteraner søgt om erstatning. 31. december 2015 havde 322 endnu ikke fået svar. Af de 345, der havde fået svar, fik 230 erstatning, mens 115 fik afslag.

Der foreligger ikke særskilte tal for ambulancereddere, da deres ansøgninger om arbejdsskadeerstatning lægges sammen med en større pulje af sundhedspersonale.

Samtidig er ventetiden på en afgørelse fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring ofte flere år.

I et skriftligt svar til Ekstra Bladet forklarer Jesper Hartvig Pedersen, der er chef for veteransekretariatet i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, at Arbejdsmarkedets Erhvervssikring følger de gældende regler på området, når de træffer afgørelser i sager om arbejdsskader.

"Loven kræver, at der er dokumentation for årsagssammenhæng mellem belastningerne på arbejdet, og den sygdom, man har, for at vi kan anerkende en sag", skriver Jesper Hartvig Pedersen/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.