Udland

Minister: Bankkunder på Cypern kan miste 40 procent

Personer med bankkonti i Cypern risikerer at miste op mod 40 procent af deres indeståender.

Minister: Bankkunder på Cypern kan miste 40 procent

Personer med bankkonti i Cypern risikerer at miste op mod 40 procent af deres indeståender. Mandag forlød det ellers, at afgiften ville ende i omegnen af 30 procent.

Det siger Cyperns finansminister, Michael Sarris, om de personer, der har beløb på mere end 100.000 euro stående i de cypriotiske banker.

- Det kan blive deromkring, men det er ikke noget, jeg vil foregribe. Men efter hvad jeg har set, vil det blive noget i den retning. Den præcise procentsats er ikke fastlagt, men det bliver betydeligt, fortæller Sarris til BBC.

Han understreger samtidig, at småsparerne - personer med mindre end 100.000 euro i banken - ikke står til at miste nogen penge.

Afgiften har været en meget omstridt del af den redningsplan, EU og Den Internationale Valutafond natten til mandag aftalte med kriseramte Cypern efter langstrakte forhandlinger.

Redningsplanen indebærer, at østatens næststørste bank, Laiki Bank, skal deles op i en "god" og en "dårlig" del, hvor den dårlige del skal lukkes ned.

Den gode del skal lægges over i Cyperns største bank, Bank of Cyprus.

Til gengæld får cyprioterne et nødlån på 10 milliarder euro, så landet undgår en ellers truende bankerot.

Alle banker i landet er lukket indtil torsdag for at undgå stormløb, hvor folk står i lange køer for at hæve deres penge.

- Vi skal mødes med bankerne om en times tid for at se, hvad de mener, er nødvendigt, og det må vi passe ind i offentlighedens interesser, siger Sarris.

Uden for bankerne står sikkerhedsvagter, imens omkring 1500 studerende ifølge nyhedsbureauet AFP er mødt op i hovedstaden Nicosia for at protestere mod redningsplanen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst