Minister: EU har behov for libysk aftale trods overgreb

EU har brug for en migrationsaftale med Libyen, selv om situationen er sårbar, mener udenrigsministeren.

- Foto: Scanpix/Borni Hichem

- Foto: Scanpix/Borni Hichem

- Vi har brug for en migrationsaftale med Libyen, men først og fremmest har vi brug for en mere stabil og handlekraftig libysk regering.

Sådan lyder vurderingen fra udenrigsminister Kristian Jensen (V), efter at Amnesty International advarer EU mod at indgå en aftale med det skrøbelige styre i Libyen om at holde flygtninge og migranter ude af unionen.

Opfordringen kommer, efter at menneskerettighedsorganisationen har indhentet dokumentation for omfattende overgreb mod flygtninge og migranter i Libyen.

- Jeg er desværre ikke overrasket. Vi har vidst hele tiden, at flygtninge er i en meget sårbar situation, og når de tager den farlige vej op gennem Afrika til Middelhavskysten, er der mange, der forsøger at udnytte dem, siger Kristian Jensen.

Amnesty International beretter om voldtægter af gravide kvinder, kidnapninger og menneskehandel. Om tortur, vold og afpresning mod flygtninge, der rejser gennem Libyen.

Ifølge Kristian Jensen skyldes det blandt andet, at den libyske regering stadig er under opbygning.

- Derfor understøtter vi den libyske regering, men selv om vi skal hjælpe med at beskytte flygtninge og hjælpe med at opbygge kapacitet, så skal vi også beskytte Europa og sørge for at tage hånd om de flygtninge, der kommer, siger Kristian Jensen.

Spørgsmål: Gør EU nok for at lukke ned for overgreb mod flygtninge?

- Det er svært for os at styre et andet lands sikkerhedssituation. Vi gør rigtig meget for at arbejde sammen med den libyske regering, så det er svært at gøre mere, medmindre noget land har tænkt sig at sætte tropper ind for at skabe sikkerhed, siger Kristian Jensen:

- Og det tror jeg ikke, noget vestligt land har tanker om.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst