Minister: F-16 fly skal hjem fra Irak til tjek

Danmark trækker syv F-16 fly hjem fra Irak til reparation, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Fire aktive danske F-16 kampfly og tre F-16 i reserve skal til reparation i Danmark, inden de igen i 2016 udsendes til koalitionen, som kæmper imod Islamisk Stat (IS) i Irak og Syrien. Danske F-16 fly kæmper kun i Irak.

Det oplyser udenrigsminister Kristian Jensen (V).

- Regeringen agter at tage flyene hjem for at lave en grundig reparation af dem, restituere personalet og efteruddanne piloterne. Så agter vi at genudsende dem i forsommeren 2016, så de kan deltage i bekæmpelsen af Isil, siger Kristian Jensen.

Imens sender Danmark et andet bidrag til koalitionen. Det afgøres efter en såkaldt styrkegenererings-konference sidst i august. Danmark har før tilbudt transport med C-130 transportfly, flyvevåbnets radar eller uddannelse, siger udenrigsministeren.

Det skader ikke Danmarks omdømme blandt vore allierede, at danske F-16 fly holder pause, mener Kristian Jensen.

- Alle lande ved, at tropper har brug for at blive taget hjem i en periode for at restituere. Vi har sagt, at vi ønsker at give et andet substantielt bidrag, mens vore F-16 ikke er der, siger udenrigsministeren, som afviser at sende danske landstyrker til Irak.

I juli advarede danske F-16-flymekanikere i et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mod at forlænge missionen i Irak. Årsagen var stress blandt arbejderne, manglende arbejdskraft og revner i flyene.

Udenrigsministeren venter en årelang kamp mod IS ligesom USA's forsvarschef, Martin Dempsey, men frygter ikke, at koalitionen trækkes ind i en uendelig kamp i Mellemøsten.

- Med koalitionen og det store bidrag, som de irakiske kurdere har leveret, kan det slet ikke sammenlignes med Vietnam. Men det er en svær kamp, som kan komme til at tage lang tid, og som Danmark skal bidrage til, siger Kristian Jensen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.