Politik

Minister: For mange ikkevestlige indvandrere er på kontanthjælp

Uacceptabelt, at der findes borgere, som i over ti år har modtaget kontanthjælp, mener Troels Lund Poulsen.

Ifølge beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er det en falliterklæring, at der findes borgere, som i over ti år har været på kontanthjælp. Blandt dem er mange med ikkevestlig baggrund. Foto: Scanpix/Mads Claus Rasmussen/arkiv

Ifølge beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er det en falliterklæring, at der findes borgere, som i over ti år har været på kontanthjælp. Blandt dem er mange med ikkevestlig baggrund. Foto: Scanpix/Mads Claus Rasmussen/arkiv

Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at borgere, der har fået kontanthjælp i mindst ti år, og som har modtaget mest i offentlige ydelser, årligt har fået omkring 300.000 kroner.

Af dem er cirka halvdelen ikkevestlige indvandrere. Og det er for mange, mener beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

- Det er intet mindre end en katastrofe. Det betyder, at hverken de eller potentielt deres børn får Danmark ind under huden og dermed bliver en tilknytning til det danske samfund, fordi de ikke er på arbejdsmarkedet, siger Troels Lund Poulsen.

Der skal ifølge ministeren stilles hårde krav til de mennesker, der kommer til Danmark. Eller til dem, der er på en offentlig ydelse.

I sidste måned viste en ny beregning fra Finansministeriet, at ikkevestlige indvandrere i 2015 kostede statskassen cirka 36 milliarder kroner.

To andre analyser fra Finansministeriet viste dog en positiv udvikling i både lønmodtagerbeskæftigelsen og antallet af offentligt forsørgede.

Ikkevestlige indvandreres beskæftigelsesfrekvens er steget med mere end danskeres og vestlige indvandreres frekvens.

En del af fremgangen skyldes ifølge finansminister Kristian Jensen (V) stramninger på udlændingeområdet. Han nævnte 225-timers-reglen, integrationsydelsen og den nye IGU-uddannelse i den forbindelse.

Og finansministeren regnede med, at udgifterne til ikkevestlige indvandrere fremover vil falde. Troels Lund Poulsen er enig i den betragtning.

- Vi kan se, at dem, som er kommet hertil de seneste to-tre år, har en højere arbejdsfrekvens, end vi har set tidligere, siger Troels Lund Poulsen.

I regeringens ghettoudspil, som skal afvikle ghettoerne i 2030, er der initiativer, som skal få flere ikkevestlige indvandrere ud på arbejdsmarkedet.

Blandt andet får kommuner, der kan få indvandrere og efterkommere med ikkevestlig baggrund i arbejde, en kontant belønning.

Det udløser også kroner og øre, hvis elever med ikkevestlig baggrund består eller får højere karakterer end gennemsnittet af den samme gruppe året før.

- Vi skal have folk til at blive en aktiv del af samfundet. Det bliver man ikke, hvis alle ens naboerne er på passiv forsørgelse, siger Troels Lund Poulsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst