Danmark

Minister foreslår klimarabat på forsikring til husejere

Forsikringsselskaberne bør sænke forsikringspræmier, hvis boligejere klimasikrer huse, foreslår miljøminister.

Minister foreslår klimarabat på forsikring til husejere

Omfattende oversvømmelser har de seneste par år pumpet forsikringspræmier i vejret. Og det vil miljøminister Ida Auken (SF) nu gøre noget ved.

Såfremt boligejere klimasikrer deres huse, skal der nemlig vanke en økonomisk gevinst, mener ministeren. Hun sammenligner det med, hvis man tyverisikrer sit hus.

- Du kan få rabat på din indboforsikring, hvis du sætter en tyverialarm op. Derfor bør der være en rabat at hente, hvis man for eksempel installerer et højvandslukke for at undgå oversvømmelse i kælderen, siger Ida Auken i en pressemeddelelse.

Regningen efter et voldsomt skybrud i 2. juli 2011 samt oversvømmelser i juli og august lød på 6,2 milliarder kroner.

Det beløb kunne imidlertid have været betydeligt lavere, hvis flere husejere havde klimasikret deres boliger ved at lave en pumpebrønd, et højvandslukke eller et omfangsdræn.

Netop disse investeringer skal husejere have en kontant belønning for, mener Ida Auken.

- Jeg forstår selvfølgelig godt, at det koster forsikringsselskaberne, at vi får mere ekstremt vejr.

- Men det er en samfundsopgave at klimasikre, så derfor bør forsikringsselskaberne også tage deres ansvar på sig og sænke priserne i områder, hvor husejere og kommuner rent faktisk forsøger at gøre noget ved problemet, siger Ida Auken.

Miljøministeriet vil nu gå i dialog med de store forsikringsselskaber for at høre, om ikke man i fællesskab kan finde en model for, hvordan forsikringsselskaberne kan differentiere priserne.

Men det er måske ikke behov for. Codan Forsikring oplyser nemlig, at de allerede sidste år indførte en rabat i husforsikringen på 15 procent, hvis husejeren installerer en højvandslukker.

- Som forsikringsselskab har vi klimaforandringerne tæt inde på livet hver dag. Og i de senere år har vi oplevet en markant stigning i vejrrelaterede skader hos vores kunder, siger Jeanette Fangel Løgstrup, der er kommunikationsdirektør i Codan.

En højvandslukker forhindrer kloakvand i at løbe baglæns i kloakken og oversvømme husets kælder, når det regner kraftigt. Højvandslukkeren er dermed en dobbelt sikring og en af de sikreste løsninger mod oversvømmelse af kælderrum.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst