Minister: HPV-vaccine vejer tungere end bivirkninger

De næsten hundrede syge piger, der mistænkes for HPV-vaccine bivirkninger, fik i dag svar fra ministeren.

De stærkt svækkede unge piger, der mistænkes for at være ramt af bivirkninger fra HPV-vaccinen, fik i dag svar fra Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) på et samråd i sundhedsudvalget.

Forinden havde flere af pigerne skrevet breve til ministeren, hvor de beskriver deres frustrationer over manglende reaktion fra myndighederne.

Pigerne var raske og velfungerende inden vaccinationen, men siden er de blevet syge med forskellige symptomer som kronisk hovedpine, træthed og besvimelser.

Men da der endnu ikke er dokumenteret en klar lægelig sammenhæng mellem vaccinen og pigernes sygdomme, fastholder Sundhedsministeren anbefalingerne til brugen af vaccinen.

- Muligheden for at sikre sig mod livmoderhalskræft vejer tungere – meget tungere - end risikoen for de bivirkninger, der er forbundet med vaccinen. Men det ændrer ikke, på at brevene jeg har fået fra pigerne og deres forældre gør indtryk, sagde Nick Hækkerup til samrådet.

På Frederiksberg Hospital har man undersøgt 90 af de syge piger, der mistænkes for at være blevet ramt af bivirkningerne.

Det har fået overlæge Jesper Mehlsen til at komme med en advarsel forinden samrådet, da han ser en sammenhæng mellem de piger, der udøver sport på meget højt plan, og dem der bliver syge.

Sundhedsministeren kommenterede Jesper Mehlsens fund til samrådet, men kaldte det en "uhyre kompleks problemstilling" og gav udtryk for, at der er behov for flere undersøgelser.

Flere læger har advaret mod bivirkninger af HPV-vaccinen, og derfor har Danske Regioner meddelt, at indsatsen nu øges for at hjælpe de syge piger.

Senest 1. juni vil der i hver af de fem regioner være én hospitalsafdeling, som tager sig af de tilfælde, hvor man mistænker vaccinen for at være skyld i de symptomer, der er opstået. På den måde vil man samle viden om sygdommene.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.