Minister: Kina-aftaler for 18 milliarder

Handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) skønner, at Danmark får aftaler med Kina for svimlende milliardbeløb.

Minister: Kina-aftaler for 18 milliarder

Det er et svimlende beløb, kineserne ventes at indgå kontrakter for, når præsident Hu Jintao kommer til Danmark på torsdag.

- Vi arbejder på at færdiggøre aftaler for omkring 18 milliarder kroner, som vi kan underskrive, når den kinesiske præsident senere på ugen besøger Danmark, siger Handelsminister Pia Olsen Dyhr til DR Nyheder.

Det ventes, at de store milliard-kontrakter vil tilfalde omkring 15 danske virksomheder, men hvilke, er endnu ikke officielt bekræftet.

Men det drejer sig særligt om virksomheder i den grønne sektor.

- Kineserne er interesserede der hvor vi har styrkepositioner, og det har Danmark på det grønne område.

- De skal levere ren energi, rent drikkevand og et ordentligt sundhedsvæsen. Det går de i gang med nu. Det kan Danmark levere på, siger handelsministeren til DR Nyheder.

Ministeren peger på i en pressemeddelelse, at kineserne forventer, at de i 2015 overhaler USA som verdens største marked for sundhedsprodukter.

- Landet er i rivende udvikling og vil frem mod 2015 investere 280 milliarder kroner i plejesektoren.

- Der efterspørges i stigende grad avancerede og højteknologiske løsninger, som danske virksomheder kan levere, siger ministeren.

Kina vil blandt andet skabe 3,4 millioner plejehjemspladser inden 2015.

Kina har et mål om, at 95 procent af befolkningen skal være med i en sygesikringsordning. For at nå det mål, skal kineserne investere markant i sundhedssektoren.

De kommende års investeringer skal blandt andet også gå til 20.000 nye hospitaler og klinikker.

ritzau/