Minister: Kontanthjælpsloft giver ikke flere hjemløse

Selv om kontanthjælpsloft gør det sværere at betale husleje, bliver der ifølge Neergaard ikke flere hjemløse.

JØRN NEERGAARD LARSEN Foto: Free/Pressefoto Beskæftigelsesministeriet, Kim Vadskær.

JØRN NEERGAARD LARSEN Foto: Free/Pressefoto Beskæftigelsesministeriet, Kim Vadskær.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) afviser bestemt, at kontanthjælpsloftet, som regeringen vil indføre, vil føre til, at flere bliver hjemløse.

- Der er ikke nogen af de ting, vi foreslår, der vil øge andelen af hjemløse. Det er helt andre problemstilling, der er tale om, siger Neergaard under et samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg.

Kontanthjælpsloftet betyder, at der sættes et maksimalt niveau for, hvor store sociale ydelser, kontanthjælpsmodtagere samlet set kan få. Loftet skal sikre, at det bliver mere attraktivt at arbejde sammenlignet med at være på kontanthjælp.

Men selv om loftet ifølge en lang række organisationer vil føre til, at flere ikke kan betale deres nuværende husleje, og derfor formentlig også vil føre til flere udsættelser, så vil det altså ifølge ministeren ikke få den konsekvens, at flere bliver hjemløse.

- Det her er ikke noget, der i sig selv vil påvirke det, siger Neegaard.

Boligselskabernes Landsorganisation oplyser i sit høringssvar, at antallet af udsættelser er faldet med cirka 40 procent siden 2010. Men boligselskaberne frygter, at kontanthjælpsloftet vil føre til, at udsættelserne stiger igen.

Kontanthjælpsloftet vil ifølge boligselskaberne især ramme de cirka 13.000 enlige forsørgere, der er på kontanthjælp, og de knap 700 familier, hvor begge voksne er på kontanthjælp.

De vil få "meget vanskeligt ved at fastholde deres nuværende bolig", skriver Boligselskaberne.

Børnerådet advarer direkte regeringen mod at gennemføre lovforslaget, mens Kommunernes Landsforening ligesom boligselskaberne ser en stor risiko for flere udsættelser.

Lennart Damsbo-Andersen (S), der er medlem af beskæftigelsesudvalget, påpeger under samrådet, at der ikke står en masse billige almene boliger ledig, som personer, der får skåret i deres boligstøtte, kan vælge at flytte ind i.

- Og hvad er der så tilbage? Der er det private udlejningsmarked. Så flytter de til de egne, hvor vi har problemer i forvejen og hvor der er mangel på job og boliger af en ordentlig standard, siger Damsbo-Andersen, der selv er fra Lolland.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.