Minister: Mere kontrol skal sikre drægtige søer plads

Landbrugsminister sætter gang i kontrolkampagne i de danske svinestalde for at undgå sag i EU-Domstolen.

Minister: Mere kontrol skal sikre drægtige søer plads

Danske landmænd skal se at få orden i svinestierne - ellers risikerer de bøder, når myndighederne kigger forbi i de kommende måneder.

Sådan siger landbrugs- og fødevareminister Mette Gjerskov (S), efter EU har taget første skridt mod en retssag mod Danmark, fordi der fortsat er drægtige søer med for lidt plads i danske grisestalde.

- Vi laver en kontrolkampagne i svinestaldene i foråret, som skal tjekke, om de overholder reglerne. På den baggrund kan vi jo forhåbentlig overbevise kommissionen om, at de kan lade sagen falde, siger Mette Gjerskov.

- Men jeg ved det jo ikke. Landmændene har haft 10 år til at lave om på det her, og de har ikke gjort det endnu, siger hun.

Danmark har netop modtaget en såkaldt åbningsskrivelse fra EU - det er første skridt på vej mod en sag ved EU-Domstolen.

Det sker, fordi flere danske landmænd ikke lever op til de nye regler fra 1. januar om, at drægtige søer skal gå frit i stalden i de 116 dage, de er drægtige.

Ifølge Ministeriet for Landbrug og Fødevarer viste den seneste stikprøveundersøgelse før nytår, at omkring seks procent af landmændene på landsplan ikke overholder reglerne.

Men det går ikke kun ud over de drægtige søer, der ikke har nok plads at boltre sig på, når danske landmænd sjusker med dyrevelfærden.

Det skader også Danmarks indsats for at forbedre dyrevelfærden i EU, siger ministeren:

- Vi bruger jo en del kræfter på at få de andre til at overholde reglerne på forskellige områder, for eksempel når det handler om burhøns. Men nu står vi altså i en situation, hvor de lande, vi normalt sammenligner os med, ikke får nogen åbningsskrivelse.

Det gælder for eksempel Sverige og England.

- Det underminerer jo vores argumentation over for de andre lande, når vi skal have dem til at overholde reglerne, siger Mette Gjerskov.

Ud over Danmark er EU-Kommissionen også ude med riven efter Belgien, Cypern, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Irland, Polen og Portugal for ikke at leve op til reglerne for dyrevelfærd.

Danmark skal over de kommende måneder overbevise EU om, at der er rettet op på sagerne hos landmændene. Ellers kan det ende med en sag ved EU-Domstolen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst