Minister om kontantloft: Ingen presses ud i fattigdom

Mens rød blok tordner mod regeringens nye kontanthjælpsloft, afviser beskæftigelsesministeren, at børn rammes.

Antallet af kontanthjælpsmodtagere et steget konstant siden finanskrisen, selvom der især det seneste halvandet år er blevet skabt nye job.

- Det er en udvikling, som er helt uholdbar for kontanthjælpsmodtagerne, for dansk økonomi og for de danskere, som hver dag står op og går på arbejde og betaler skat.

Sådan lyder det fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), der onsdag sammen med de øvrige partier i blå blok indgik en aftale om et nyt kontanthjælpsloft.

Formålet er at begrænse kontanthjælpsmodtageres adgang til offentlige ydelser. Det skal sammen med kommende skattelettelser for "helt almindelige indkomster", som ministeren formulerer det, være med til at motivere flere ledige til at tage job.

Men aftalen får hård kritik fra partierne i rød blok, som mener, at kontanthjælpsloftet især vil ramme børnefamilier, der ud over kontanthjælpen har adgang til andre offentlige ydelser.

Blandt andre Enhedslisten frygter dog en dramatisk stigning i antallet af fattige børn:

- I nullerne førte VKO's kontanthjælpsloft til en fordobling i antallet af fattige børn. Det vil ske igen, siger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Finn Sørensen.

Jørn Neergaard Larsen afviser kritikken:

- Man skal være opmærksom på, at det danske kontanthjælpssystem formentlig har det højeste niveau i verden, og det vil stadig være sådan, at en typisk børnefamilie vil have omkring 15.000 kroner om måneden, så der er ingen, der vil blive presset ud i fattigdom, siger han.

Ifølge Jørn Neergaard vil kontanthjælpsmodtagere efter aftalen typisk opleve en forskel på omkring 3000 kroner, hvis de slipper ud under det nye kontanthjælpsloft og finder et job.

- Det har ikke været holdbart, at de offentlige ydelser har ligget nogenlunde på niveau med de mindste overenskomstmæssige lønninger. Det er der nu gjort op med, og jeg er sikker på, at vi nu får en meget sundere dynamik på arbejdsmarkedet, siger Jørn Neergaard.

Regeringen forventer, at der kommer 700 kontanthjælpsmodtagere i arbejde som følge af aftalen om kontanthjælpsloftet.

Spørgsmål: Hvis kontanthjælpsloftet er så effektivt, hvorfor får det så kun 700 flere i arbejde?

- Det er, fordi der er rigtig mange hensyn, der skal tages. Det er et offentligt forsørgelsessystem, hvor mennesker er der af mange forskellige grunde, og det har vi haft respekt for. Det er grunden til, at det ikke er mere ambitiøst, vil nogen sige, mener Jørn Neergaard Larsen.

Spørgsmål: De enkelte familier og enlige mødre kan miste nogle tusind kroner om måneden, og så er beskæftigelseseffekten næsten ingenting. Viser det ikke, at I plukker håret af skaldede?

- Nej, man skal se beskæftigelseseffekten sammen med de andre ting, vi gør. Vi indfører en integrationsydelse og et kontanthjælpsloft, og så bliver det hele til foråret gearet med skattelettelser. Det vil gøre, at det økonomiske incitament til at tage et arbejde bliver endnu større.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.