Minister på lynvisit i Frederikshavn

Erhvervsminister talte om offshore og arktisk sejlads på fokusmøde i Kattegat Siloen.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

FREDERIKSHAVN:Erhvervs og vækstmister Annette Wilhelmsen (SF) indledte et meget spændende og aktuelt møde i Frederikshavn mandag, hvor der var fokus på at skabe flere arbejdspladser indenfor offshore og arktisk sejlads. Offshore og renoveringen af borerigge satser der på i havnene i Hirtshals og Frederikshavn, mens Aalborg Havn har fokus på arktisk sejlads.

- Det Blå Danmark er en af vores styrkepositioner her i landet. Det Blå Danmark kan og skal medvirke til skabe nye job.

Derfor har regeringen lige før jul præsenteret Vækstplanen for det Det Blå Danmark, som følger op på de anbefalinger, som det nedsatte vækstteam leverede til regeringen i efteråret.

Og det vel at mærke på tværs af geografi og brancher. Fra her i Frederikshavn, hvor I jo også kender alt til værfter, der lukker, til shippingvirksomhederne i København.

Ministeren fortalte blandt andet, at regeringen vil arrangere en stor international konference om grøn skibsfart. Internationale beslutningstagere, erhvervet og dets repræsentanter fra hele verden vil her drøfte de vigtigste udfordringer ved grøn maritim omstilling.

Derefter rettede hun blikket mod nord og talte om Det arktiske potentiale.

- Det kræver særlige forholdsregler at sejle i Arktis. Klimaet er i sig selv en udfordring. Arktisk sejlads kræver specialskibe, og det kræver dygtige søfolk.

Det Blå Danmark kan levere begge dele. Eksempelvis var det et dansk rederi, der gennemførte halvdelen af de kommercielle gennemsejlinger af Nordøstpassagen sidste år. Så vi er godt med.

Samtidigt skal vi sikre, at udnyttelsen af de nye muligheder ikke bliver på bekostning af hverken det sårbare havmiljø eller vores søfolk.

Derfor tager regeringen med vækstplanen for Det Blå Danmark en række initiativer, der skal øge sejladssikkerheden i Arktis.

Regeringen arbejder internationalt for at få gennemført den såkaldte Polarkode. Polarkoden er et internationalt regelsæt, der blandt andet skal sikre, at skibene er bygget til at sejle i isfyldte farvande. Og skibene skal have det nødvendige sikkerhedsudstyr om bord.

Det er forventningen, at Polarkoden er færdig i 2014.

Hun vidste også, at Aalborg Universitet har iværksat et forsøgsprojekt om satellit-overvågning af skibstrafikken. Det kan på sigt sikre bedre og billigere data til skibene.

Endelig talte hun om mødets andet tema offshorebranchen.

- En af de største udfordringer i offshoresektoren er, at der simpelthen mangler kvalificerede medarbejdere. Det er jo paradoksalt i denne tid.

Regeringen har derfor nedsat en arbejdsgruppe med deltagelse af erhvervet, uddannelsesinstitutioner og myndigheder. Den ser på, hvordan vi kan imødekomme offshorebranchens behov for kompetencer.

Arbejdsgruppen skal komme med konkrete forslag inden sommer. Det er en fælles opgave at sikre, at vi har kompetente medarbejdere til at løfte de mange opgaver inden for offshore. Vi må ikke bremse mulighederne for vækst på grund af mangel på de rette folk klar til at løfte opgaverne.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.