Danmark

Minister slipper bisoner løs på Bornholm

Syv bisoner i Almindingen på Bornholm skal være med til at skabe arbejdspladser og glæde turisterne.

Minister slipper bisoner løs på Bornholm

Syv store bisoner skal fremover græsse i Almindingen på Bornholm, som de gjorde det for flere tusind år siden.

Lørdag bliver de polske bisoner sat på græs i et 200 hektar stort naturområde - svarende til 400 fodboldbaner, og om fem år bliver det endeligt besluttet, om de skal have lov at leve frit på øen.

Bisoner bliver budt velkommen af selveste miljøminister Ida Auken (SF), som ser frem til, at de genskaber oprindelig skov med vand, væltede udgåede træer og lyse pletter.

De seks bisonkøer og en ung bisontyr, der er hentet i Polen, indgår i et europæisk avlsprogram, der skal redde den europæiske bison fra at uddø.

Miljøministeriet har også en anden tanke med projektet, og det er at skaffe flere turister til Bornholm.

- Jeg håber, at de store dyr vil være med til at skabe vækst og arbejdspladser på Bornholm, fordi man nu også skal se "Bisonskoven", siger hun.

Det bornholmske bisonprojekt har været mere end to år undervejs og er muliggjort takket være en bevilling på fire millioner kroner fra Villum Fonden.

På nuværende tidspunkt anslås der kun at være være omkring 2500 til 3000 vildtlevende bisoner tilbage i verden. Men et målrettet avlsprogram baseret på 12 dyr fra europæiske zoologiske haver har fået bestanden op igen.

/ritzau/