Minister stopper adoptioner fra Etiopien

72 forældrepar på venteliste berøres af adoptionsstoppet

Socialminister Karen Hækkerup (S) har stoppet for adoptioner fra Etiopien formidlet af DanAdopt. Arkivfoto

Socialminister Karen Hækkerup (S) har stoppet for adoptioner fra Etiopien formidlet af DanAdopt. Arkivfoto

DANMARK:Socialminister Karen Hækkerup (S) bekræfter, at hun med øjeblikkelig virkning har ”midlertidig lukket” for adoptioner fra Etiopien formidlet af bureauet DanAdopt.

Det sker efter, at flere forældre i Etiopien har oplyst, at de har afgivet deres børn til adoption til Danmark på et falsk grundlag, hvor de blandt andet er blevet lovet, at de kunne bevare kontakten til deres børn efter bortadoptionen.

- Jeg har ikke nogen grund til at sige, at DanAdopt hverken har vildledt eller decideret har tilbageholdt oplysninger for Ankestyrelsen. Men de burde have været i stand til at gribe ind, når der er så alvorlige og kritisable forhold hos de mennesker, som de samarbejder med i Etiopien.

- Det er ikke tilfredsstillende, for det stiller mig i en situation, hvor jeg ikke ved, om DanAdopt har nok styr på, hvad der foregår i Etiopien.

- Derfor kan jeg ikke længere have tillid til, at man kan hjemtage børn, som eventuelt er blevet afgivet på nogle forkerte præmisser, siger Hækkerup til Ritzau.

Hvis DanAdopt kan overbevise socialministeren om, at der er styr på tingene, så kan der blive genåbnet for adoptionerne fra Etiopien.

Men Karen Hækkerup åbner samtidig op for, at der kan komme flere sanktioner mod DanAdopt, som hurtigst muligt skal aflevere en redegørelse om, hvordan de har indrettet sig i hvert enkelt af de andre samarbejdslande.

- Det er ikke sådan, at jeg lige nu sidder med en viden om, at man skal stoppe for andre lande. Men man må også sige, at når man har set sådan nogle ulykkelige adoptioner, som vi har set, så må vi undersøge det nærmere.

- Når vi har fået den redegørelse, så vil vi tage stilling til, hvad der yderligere skal ske, og om der er behov for flere tiltag, siger Hækkerup.

Socialministeren oplyser, at der står 72 forældrepar på venteliste hos DanAdopt til at adoptere fra Etiopien, som dermed bliver berørt af indgrebet.

- For de forældre, som står nu og får den her besked, er det måske den værste fredag i deres liv. Det er jeg meget bevidst om, og derfor gør vi, hvad vi kan, for at give dem svar på, hvad de kan regne med, så hurtigt som muligt, siger Hækkerup

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.