Minister: Straffelovråd ser på racismeparagraf

Straffelovrådet skal granske racismeparagraffen, siger justitsminister Søren Pind (V) i svar til retsordfører.

Nikolai Linares Foto: Scanpix/Nikolai Linares

Nikolai Linares Foto: Scanpix/Nikolai Linares

De retlige eksperter i Straffelovrådet skal nu vurdere, om racismeparagraffen skal ændres i lyset af ytringsfriheden.

Det oplyser justitsminister Søren Pind (V) i et svar til Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, som har spurgt, om racismeparagraffen, straffelovens §266b, skal ændres.

Flere politikere har anfægtet en nylig dom fra Retten i Helsingør, hvor en 65-årig mand blev dømt efter racismeparagraffen, fordi han kritiserede islam på Facebook. Dommen viser en manglende sondring mellem islam og islamisme, mener kritikerne.

Ifølge domsudskriftet var bestyrelsen i en boligforening angiveligt blevet kuppet af personer fra den islamistiske forening, Hizb ut-Tahrir. Så skrev manden på sin vens Facebookvæg:

"I ideologien Islam er fuldt ud lige så afskyvækkende, modbydelig, undertrykkende og menneskefjendsk som Nazismen. Den massive indvandring af Islamister her til Danmark, er det mest ødelæggende det danske samfund har været udsat for i nyere historisk tid".

Ordene kostede manden fire dagbøder á 400 kroner.

Dansk Folkepartis retsordfører beder justitsministeren forklare fordele og ulemper ved at sløjfe racismeparagraffen.

- Der er behov for et stærkt strafferetligt værn mod racisme, så ytringsfriheden udøves med den fornødne respekt for andre mennesker og for vores fælles historie, siger Søren Pind.

Han nævner debatten efter den nylige racismedom, som den 65-årige dømte har søgt tilladelse til at anke til Østre Landsret.

- Det giver i lyset af debatten god mening, at vi ser på spørgsmålet om forholdet mellem ytringsfriheden og racismeparagraffen, og jeg vil derfor bede Straffelovrådet om at vurdere mulighederne for inden for vores internationale forpligtelser at ændre bestemmelsen i §266b, siger Søren Pind.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.