Minister: Vi opdager ikke al korruption

Korruption i Afghanistan er bedre end frygtet. Men misbruget kan være større, end tal viser, mener minister.

Minister: Vi opdager ikke al korruption

Der er med sikkerhed mere korruption i Afghanistan end det, vi opdager.

Sådan lyder det fra udviklingsminister Christian Friis Bach (R), efter at Udenrigsministeriet netop har afleveret en redegørelse om korruption og misbrug af dansk udviklingsbistand i det krigshærgede land.

Her er 11 sager, hvor der har været mistanke om korruption, behandlet og afsluttet. Kun to viste sig at handle om misbrug af danske midler.

- I de 11 sager kender vi tabet, og det er heldigvis mindre i forhold til den samlede bistand, siger Christian Friis Bach.

De to sager drejer sig om svindel med i alt om 230.000 kroner fra 2002 til 2013. I samme periode har Danmarks økonomiske bistand til landet været på 3500 millioner kroner.

- Men det drejer sig om mere. For det er ikke alt, vi opdager, og det er ikke alle sager, der er afsluttet, fortsætter ministeren.

Siden 2012 har der været behandlet 17 sager om korruption og misbrug. Af disse er seks stadig ubehandlede. Og indtil videre har man afsløret to tilfælde af korruption.

- Mange sager undgår vi, fordi vi griber ind, før pengene er gået tabt. I andre sager lykkes det at få pengene tilbage, og derfor er det samlede tab betydeligt mindre end de anklager, som har været fremme i medierne, siger Christian Friis Bach.

En af dem, som har talt om de langt højere beløb, er chefen for Natos antikorruptionsenhed, Flemming Agerskov.

Ifølge ham forsvinder over 170 millioner kroner hvert år i korruption og inkompetence.

- Størstedelen kommer ind via finansministeriet i Kabul, der så sender pengene videre til linjeministerierne inden for især undervisning og udvikling i landområderne, har Flemming Agerskov forklaret til Politiken:

- Der er ikke de store problemer i selve finansministeriet, men det kommer der ude i det, vi kalder linjeministerierne. Uanset om pengene bruges til lønninger eller byggeprojekter og for eksempel undervisningsudstyr.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden