Minister: Vi stopper ikke fangeudleveringer

Danmark stopper ikke udlevering af fanger til afghanske myndigheder på trods af britisk ophør.

Minister: Vi stopper ikke fangeudleveringer

Danske soldater skal fortsætte med at overdrage fanger til de afghanske myndigheder. Det fastslår forsvarsminister, Nick Hækkerup (S).

Således vil Danmark ikke ændre praksis og følge sine britiske allierede, der fredag blev pålagt af den britiske højesteret at stoppe de omstridte fangeudleveringer, indtil en sag om mishandling og tortur i afghanske fængsler er afgjort.

- Det, jeg ligger vægt på, er, at den britiske regering har ikke ændret holdning. Deres vurdering er stadigvæk, at det er forsvarligt at udlevere til den facilitet i Afghanistan, der er.

- Der er tale om en særlig retlig høring, som knytter sig til en konkret sag om en engelsk overlevering i 2010. Den har ikke noget med og ændrer ikke på det britiske forsvarsministeriums og den britiske regerings grundlæggende vurdering, siger han.

Og den vurdering lyder fortsat, at det er forsvarligt, og at danske soldater med ro i sjælen kan udlevere tilbageholdte fanger til den givne facilitet i Lashkar Gah - blandt andet på grund af en række betydelige forbedringer, forklarer ministeren.

- Siden dengang, der var problemer, er der sket meget i Afghanistan. Det personale, der var problemer med, er udskiftet, der bliver lavet videoovervågning i blandt andet forhørslokalerne og der kører uddannelsesprogrammer.

- Derudover fører det danske forsvar jo også selv tilsyn med den tilbageholdte, som vi måtte have, med vores egen militærjurist og læge. Vi har intensiveret vores tilsyn, siger han.

For det må aldrig være sådan, at danske soldater føler, at de udleverer tilbageholdte til en facilitet, hvor de er i tvivl om, at det er forsvarligt, understreger ministeren.

- Men det er faktisk også sådan, at der ikke er en eneste tilbageholdt, der bliver overleveret, uden at vores forsvarschef selv har set på sagen og taget stilling til, om vi kan overlevere eller ej.

- Så den enkelte danske soldat i Afghanistan bliver aldrig sat i det moralske dilemma, siger Nick Hækkerup.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.