Danmark

Minister vil overvåge gymnasieelever under eksamen

Når de unge bruger teknologi til at snyde, skal myndighederne også bruge den til at fange dem, mener minister.

Computer browser internet Foto: Free/Colourbox

Computer browser internet Foto: Free/Colourbox

Overvågning af gymnasieelevernes computere vil være den mest effektive metode til at bekæmpe snyd ved eksamen.

Det skriver Berlingske fredag.

Avisen er i besiddelse af en rapport om tekniske muligheder for at begrænse snyd, som konsulenthuset Devoteam har udarbejdet for Styrelsen for Undervisning og Kvalitet under Undervisningsministeriet.

Rapporten får undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) til at gå til forligskredsen med rapportens anbefalinger. Hun opfordrer på forhånd til at droppe "berøringsangsten" over for overvågning af eleverne.

- Jeg er åben for at kigge på hele perspektivet om overvågning og de teknologiske screeninger, man kan anvende til at begrænse snyd.

- Lige så vel som de unge bruger teknologien til at snyde, skal vi også bruge teknologien til at fange dem, der snyder, siger ministeren til Berlingske.

Devoteam anbefaler i analysen, som ministeriet offentliggør fredag, at gymnasierne bruger et program, der kan overvåge elevernes internetaktivitet under eksamen.

Martin Thing, som er formand for gymnasieelevernes organisation, DGS, synes, det er ærgerligt, hvis alle elever skal overvåges for at fange nogle få snydere.

- Det er udtryk for mistillid til eleverne, når man vil overvåge alle elever, fordi nogle få snyder. Det er et problem, at man skaber en mistillidskultur, siger han til Ritzau.

Martin Thing mener, at gymnasiets eksamener fungerer fint og ser ikke større problemer med snyd. Men han opfordrer politikerne til at overveje nye former for eksamen, der ikke gør det muligt at snyde.

- Man bør lave nogle nye eksamensreformer, som appellerer til de nye tider i stedet for at overvåge eleverne. Internettet er en integreret del af skolen, og sådan burde det også være til eksamen, siger formanden.

Gymnasielærer Julian Bybeck Tosev fra Herlev Gymnasium og HF har de seneste år dokumenteret, hvordan gymnasieelever snyder til eksamen ved at benytte for eksempel Dropbox og Facebook.

Han er dog ikke begejstret ved udsigten til overvågning.

- Det er en ekstremt dårlig løsning. Jeg kan slet ikke se, at det kommer til at fungere godt i praksis.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.