Sundhed

Minister vil se større banker

Sunde pengeinstitutter bør finde sammen i større enheder, siger økonomiminister Lene Espersen (K).

Jeg synes faktisk, at Helle Thorning-Schmidt har opført sig som en dilettant i de her forestillinger, siger økonomi- og erhvervsministeren. Arkiv.

Jeg synes faktisk, at Helle Thorning-Schmidt har opført sig som en dilettant i de her forestillinger, siger økonomi- og erhvervsministeren. Arkiv.

Flere pengeinstitutter - også de veldrevne - bør slå sig sammen, mener erhvervs- og økonomiminister Lene Espersen (K). - Jeg vil ikke diktere, hvor mange banker Danmark skal have. Men jeg er på vej med en række skærpede krav til den måde, pengeinstitutterne agerer på. Hvis kravene får nogle også blandt de ikke kriseramte banker til at finde sammen i større enheder, vil det efter min mening være en meget sund udvikling, siger hun til NORDJYSKE i forbindelse med den globale finanskrise. Lene Espersen ser gerne, at pengeinstitutter i andre landsdele gør som i Vestjylland, hvor Vestjysk Bank og Ringkjøbing Bank slår pjalterne sammen, samtidig med at den kriseramte Bonusbanken opsluges. - Det nytter jo ikke at slå lutter kriseramte banker sammen. Forudsætningen for, at det bliver bæredygtigt, er, at også sunde banker er med, siger hun. Ministeren bebuder, at pengeinstitutterne skal tvinges til at være mere åbne om risikoprofil og solvens, ligesom kravene til bestyrelserne muligvis skærpes. - Der er ikke noget galt i at tage chancer. Men hvis et pengeinstitut vælger en meget risikofyldt strategi, er det vigtigt, at kunder og aktionærer ved, hvad de går ind til, hvis de putter deres penge i netop dén bank. Og i forhold til gennemskuelighed er der et forbedringspotentiale, siger Lene Espersen. Bankdirektør Lars Møller, Spar Nord Bank : - Nye krav gør det dyrere at være lille, men det er altså ikke lovregler, der tvinger et pengeinstitut til aktiviteter hen over en weekend, som vi har set den sidste tid. Det er dårlig bankledelse.