Ministerie undlod detaljer om F-35-rivalers flyvetid

Ifølge Berlingske fik Forsvarsministeriet ikke vigtige detaljer om F-35-rivaler med i vurdering af kampfly.

Høring om kampfly Foto: Scanpix/Liselotte Sabroe

Høring om kampfly Foto: Scanpix/Liselotte Sabroe

Udvælgelsen af nye kampfly til det danske forsvar foregik måske ikke så retfærdigt, som der ellers var lagt op til.

Det skriver Berlingske, der mener at vide, at oplysninger om F-35-kampflyets rivaler i udbudskonkurrencen angiveligt er blevet udeladt.

Det drejer sig om flyveevne, hvor Forsvars­ministeriet har udeladt oplysninger om Boeings og Airbus’ flyvetid med henvisning til, at producenterne ikke har leveret oplysningerne i tide.

Men ifølge Berlingske nåede de to rivaler rent faktisk at sende oplysningerne af sted, inden det var for sent.

Og det undrer i den grad Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet.

- Det her er bare endnu et eksempel på, at man godt kunne tænke sig, at F-35 kom til at se god ud i den rapport, siger han til Berlingske.

- Det er jo lidt den tilgang, man har haft til det her. Man sidder tilbage med det indtryk, at man gjorde alt, hvad man kunne for at få F-35 til at vinde, tilføjer Peter Viggo Jakobsen.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få fat i forsvarsminister Peter Christensen (V). Hans ministerie erkender dog overfor avisen, at "inden for fristen var der modtaget svar fra to kandidater."

Adspurgt, hvorfor der så står i "Rapport fra Udvalget for dimensionering af nyt kampfly", at de ikke nåede det, svarer Forsvarsministeriet skriftligt:

- Som nævnt tidligere blev der ikke, på baggrund af svarene, fundet anledning af udvalget (arbejdsgruppe med repræsentanter fra Forsvarsministeriet, Finans­ministeriet og Forsvaret, red.) til at revidere forudsætningen om den gennemsnitlige flyvetimeproduktion i en dansk kontekst.

- Oplysningerne i de modtagne svar blev samtidig vurderet til at være behæftet med væsentlige usikkerheder, herunder i forhold til opgørelsesmetoder og beskrivelse af økonomiske konsekvenser, lyder det ifølge Berlingske.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.