Ministerium har ingen tidsplan for at inddrive milliardgæld

Ifølge beretning vil forsinkelse af gældsinddrivelse koste staten "væsentlige milliardbeløb".

Skatteminister Morten Bødskov (S) ser ud til at skulle være tålmodig, når det handler om at få inddrevet gælden til det offentlige. (Arkivfoto)

Skatteminister Morten Bødskov (S) ser ud til at skulle være tålmodig, når det handler om at få inddrevet gælden til det offentlige. (Arkivfoto)

KØBENHAVN: Det står fortsat sløjt til med at få inddrevet en trecifret milliardgæld til det offentlige.

Faktisk så sløjt, at der efter fem års oprydning ikke er en tidsplan for, hvornår arbejdet er færdigt.

Det skriver tv2.dk, der har set en endnu ikke offentliggjort beretning fra Rigsrevisionen. Den skal på fredag behandles af Statsrevisorerne i Folketinget.

Skatteministeriet har ifølge beretningen "ingen målsætning" om at blive færdig med oprydningen inden 2024, som et flertal i Folketinget ellers besluttede sidste år. Det var i forvejen en udskydelse af den oprindelige tidsplan.

Meget af gælden står derfor til at blive forældet og dermed værdiløs.

Ifølge Rigsrevisionen vil de nye forsinkelser koste staten "væsentlige milliardbeløb".

Problemerne med at inddrive gæld skyldes ikke mindst, at inddrivelsessystemet EFI først blev forsinket og siden fungerede så dårligt, at det blev lukket ned i 2015.

Et nyt system kaldet PSRM skulle få gældsinddrivelsen tilbage på rette spor. Men ifølge Rigsrevisionen er kun en brøkdel af den samlede gæld blevet overført til det nye system.

Således var der ifølge tv2.dk kun koblet gæld for 2,1 milliard kroner på det nye system ved udgangen af 2019.

Skatteministeriet har det overordnede ansvar for at inddrive omkring 70 procent af den samlede gæld, står der i beretningen fra Rigsrevisionen.

Ministeriet har ifølge beretningen imidlertid forsømt at gøre alt, hvad der er muligt, for at inddrive gæld, for eksempel ved at sende rykkerbreve.

- Der er trods alt nogle, der betaler, når de får et brev, der siger, at "du skylder 2700 kroner, og dem bedes du indbetale på den og den måde", siger Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, til Ritzau.

- Så breder der sig sådan en opfattelse i dele af samfundet om, at "bare lad være med at betale, de (skattevæsenet, red.) opkræver dem alligevel ikke".

- Og så vokser gælden yderligere, og vores tillid til hele skattesystemet begynder at erodere. Og det er jo rigtig alvorligt, når sådan nogle holdninger opstår, siger han.

Skatteminister Morten Bødskov (S) ønsker ikke at lade sig interviewe til tv2.dkom beretningen, inden den er blevet behandlet af Statsrevisorerne.

I et skriftligt svar oplyser Morten Bødskov, at der alene i år er blevet tilført 1,7 milliarder kroner til området.

- Det står også klart for mig og regeringen, at genopretningen af tilliden til skattevæsenet kommer til at tage flere år, skriver han til tv2.dk.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.