Ministerium: Kritik af ældremilliard er forfejlet

Ældremilliarden kommer til at betyde bedre service til de ældre, lyder det fra Socialministeriet.

Når FOA og Ældresagen kritiserer fordelingen af ældremilliarden, stirrer de for blindt på tal og timer.

Sådan lyder det fra Socialministeriet, hvor kontorchef Eva Pedersen mener, at der bliver fokuseret på kvantitet i stedet for kvalitet.

- FOA og Ældresagen fokuserer for ensidigt på omfanget af den personlige og praktiske hjælp. Der er efter vores opfattelse en al for snæver tilgang til de komplekse krav, der stilles til hjemmeplejen, siger hun.

De to foreninger har beskyldt ministeriet for at sminke tallene. De mener, at det kun er 142 millioner af de 370 millioner kroner, som ifølge ministeriet går til praktisk hjælp og personlige pleje, der faktisk går til at forbedre servicen.

Foreningerne kritiserer, at blandt andet madordninger, efteruddannelse af personale og sundhedsfremmende tiltag bliver regnet med i kategorien. Men den kritik er forfejlet, mener Eva Pedersen.

- Det handler ikke kun om varme eller kolde hænder, det handler også om, at de personer, der kommer i hjemmet, har de rigtige kompetencer i forhold til de behov, som borgerne har, siger hun.

Derfor mener hun, det er relevant, at medarbejderne bliver efteruddannet, at der for eksempel bliver sat midler af til, at hjemmehjælperen bliver trænet i at registrere mulige tegn på sygdom, og at der er penge til at bekæmpe ensomhed.

- Det handler ikke kun om at gøre rent, det handler også om at se hele personen, siger hun og påpeger, at alle opgørelser over, hvordan pengene bliver brugt, er frit tilgængelige på ministeriets hjemmeside.

Sidste år var det netop ældreplejen, der fik finanslovforhandlingerne mellem Enhedslisten og regeringen til at bryde sammen.

Det centrale stridspunkt var, om kommunerne skulle tvinges til at give de ældre bad to gange om ugen. Det afviste regeringen, som i stedet indgik en finanslovaftale med Venstre og De Konservative.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.