Ministerium udleverede fangelister til Irak

I 2004 udleverede Udenrigsministeriet navne på mulige torturofre til Irak. En alvorlig fejl, mener ekspert.

Ministerium udleverede fangelister til Irak

Udenrigsministeriet overdragede i sommeren 2004 en liste til de irakiske myndigheder med navne på fanger, der til en dansk delegation havde sagt, at de var blevet torteret af irakisk politi.

Udleveringen af personoplysningerne strider imod de mest basale principper for fangetilsyn. Det skriver Dagbladet Information.

- Det en meget bekymrende sag. Hvis fanger klager over mishandling under et tilsyn, er det helt fundamentalt, at man ikke eksponerer dem over for myndighederne i det land, der er ansvarlig for mishandlingen, siger Dorrit Ree Akselbo, jurist i Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre.

Det var ved et dansk tilsynsbesøg i Al Makil-fængslet i Basra den 23. juni 2004, at otte fanger klagede over mishandling. Som tidligere beskrevet i Information fremviste flere af fangerne objektive tegn på tortur i form af blandt andet ar og brændemærker.

Ingen af fangerne hørte under dansk ansvar, men alligevel anmodede Forsvarsministeriet 16. juli Udenrigsministeriet om at "tage oplysningerne om overgreb op over for de irakiske myndigheder". Det fremgår af Informations aktindsigt i sagen.

Tre dage senere sendte Udenrigsministeriet en liste til den danske ambassadør i Bagdad med navnene på fangerne samt beskrivelser af deres anklager mod irakisk politi.

- I den anledning anmodes ambassaden om at oversætte listen og give den til irakerne med anmodning om at følge op på sagen, skrev ministeriet.

/ritzau/