Udland

Ministre holder fast: Møder præsident trods kaos i Kijev

Tre europæiske udenrigsministre mødes med præsident Janukovitj, mens gadekampe raser uden for paladset.

Udenrigsministrene fra Polen, Frankrig og Tyskland er torsdag formiddag til møde hos den ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, i dennes skarpt bevogtede præsidentpalads i Kijev, som få hundrede meter derfra igen rystes af voldsomme uroligheder.

- Mødet er gået i gang. Alle tre udenrigsministre er til stede, siger en af præsidentens nærmeste rådgivere til nyhedsbureauet Interfax.

Forinden havde der hersket en del forvirring om, hvorvidt de tre ministre - tyske Frank-Walter Steinmeier, franske Laurent Fabius og polske Radoslav Sikorski - holdt fast i det planlagte møde, eller om de allerede havde forladt den ukrainske hovedstad.

Mens Sikorski meddelte, at mødet med Janukovitj var flyttet et andet sted hen, fordi der finder gadekampe sted ved præsidentpaladset, oplyste nyhedsbureauet AFP, at mødet var aflyst.

AFP citerede en diplomatisk kilde for, at det skyldtes sikkerhedssituationen, og at ministrene allerede havde forladt Kijev.

Sikorski skrev dog på sin twitterprofil, at han er tilbage ved præsidentpaladset i byen igen:

- Tilbage ved præsidentpaladset. Det brænder. Der er store skyer, og embedsmænd panikker.

Oplysningerne blev også bekræftet fra den franske og tyske lejr, samtidig med at der blev meldt om flere dræbte i centrum af den ukrainske hovedstad.

Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius og Radoslav Sikorski er ellers taget til Kijev for at forsøge at få Ukraines præsident og opposition til at tale sammen.

Torsdag morgen mødtes de med oppositionslederne Vitalij Klitsjko og Arsenij Jatsenjuk, og på mødet erkendte Klitsjko ifølge dpa, at situationen er ude af kontrol.

Fra Kijev rejser de tre ministre videre til Bruxelles til et hasteindkaldt møde med deres EU-kolleger. Og Steinmeier fremhæver, at det tysk-fransk-polske mæglerinitiativ er afstemt med EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, og viser, at EU står sammen.

- Om det vil lykkes os at forhindre det, der er værre, kan vi ikke vide. Men for mig er det en del af vores europæiske pligt at gøre et forsøg, sagde den tyske udenrigsminister inden afrejsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst