Udland

Ministre holder fast: Møder præsident trods kaos i Kijev

Aflyst eller flyttet? Der er modstridende oplysninger om de europæiske udenrigsministres møde med Janukovitj.

Udenrigsministrene fra Polen, Frankrig og Tyskland ser torsdag formiddag ud til at holde fast i deres planer om at møde den ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, i Kijev, som igen rystes af voldsomme uroligheder.

Mens den polske udenrigsminister, Radoslav Sikorski, meddeler, at mødet med den ukrainske præsident Janukovitj er flyttet et andet sted hen, fordi der finder gadekampe sted ved præsidentpaladset, oplyser nyhedsbureauer samtidig, at mødet er helt aflyst.

Ifølge AFP er mødet mellem de tre udenrigsministre og præsidenten aflyst på grund af sikkerhedssituationen, efter at kampe mellem demonstranter og politi igen er brudt ud i Kijev.

Sikorski skriver dog på sin twitterprofil, at han er tilbage ved præsidentpaladset i byen igen.

- Tilbage ved præsidentpaladset. Det brænder. Der er store skyer, og embedsmænd panikker, skriver han.

Og en tysk journalist fra nyhedsbureauet dpa, der befinder sig i den tyske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeiers følge, bekræfter, at de tre ministre er på vej til mødet med Janukovitj. Det samme forlyder fra den franske lejr.

Udenrigsministrene Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius og Radoslav Sikorski er taget til Kijev for at forsøge at få Ukraines præsident og opposition til at tale sammen.

Torsdag morgen mødtes de med oppositionslederne Vitalij Klitsjko og Arsenij Jatsenjuk, og på mødet erkendte Klitsjko ifølge dpa, at situationen er ude af kontrol.

Fra Kijev rejser de tre ministre videre til Bruxelles til et hasteindkaldt møde med deres EU-kolleger. Og Steinmeier fremhæver, at det tysk-fransk-polske mæglerinitiativ er afstemt med EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, og viser, at EU står sammen.

- Om det vil lykkes os at forhindre det, der er værre, kan vi ikke vide. Men for mig er det en del af vores europæiske pligt at gøre et forsøg, sagde den tyske udenrigsminister inden afrejsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.