Nordjylland

Misbrugere spiller hasard med livet

Aalborg oplever flere misbrugere, der blander narko med smertestillende medicin og nervepiller

Arkivfoto

Arkivfoto

NORDJYLLAND:Der bliver flere misbrugere, som ikke nøjes med ét stof, men blander for eksempel traditionel narko som hash og kokain med smertestillende medicin og nervepiller. Det oplever medarbejderne hos Aalborg Kommunes Misbrugsafsnit, på gaden og i den åbne rådgivning.

- Der er ingen tvivl om, at der er en meget stor tilgængelighed af stoffer i Aalborg, og også en stor tilgængelighed af piller, siger Maja Torp, leder af Aalborg Kommunes Misbrugsafsnit til DR Nordjylland.

Hun tror, at den store tilstedeværelse af rusmidler i byen frister flere til at eksperimentere.

Præcis hvor stor væksten af de såkaldte blandingsmisbrugere er, kan Maja Torp ikke fortælle. Men hun mener, at man groft kan opdele dem i to typer.

- Der er en klar overvægt af folk med lavere social status. Men vi får også unge ind, som ellers har været velfungerende og fulgt et gymnasieforløb og eksperimenteret med stoffer i weekenderne, siger Maja Torp.

Hasard med livet

Men man spiller hasard med sit liv som indsats, når man blander forskellige stoffer, siger misbrugsekspert og overlæge Henrik Rindom.

- Lad os slå det fast én gang for alle: Blandingsmisbrug er langt farligere end at bruge et enkelt stof ad gangen, siger han til DR Nordjylland.

Og ifølge ham ses den største dødelighed hos dem, der indtager en cocktail af forskellige stoffer. For effekten af blandingerne er uforudsigelig.

- Hvis man bruger to sløvende rusmidler, fx hash kombineret med alkohol, så virker hashen på ét system i hjernen og alkohol virker på et andet system. Og det betyder, at den samlede sløvende effekt kan blive større end det, det enkelte stof kan præstere, siger Henrik Rindom.

Selvom Henrik Rindom på igen måde anbefaler nogen til at eksperimentere med narkotika og medicin, kommer han med en opfordring.

- Jeg kan ikke sige det stærkt nok til unge mennesker: Hvis I skal eksperimentere med stoffer, så er det ét stof ad gangen, hvis I vil undgå at komme til skade, siger Henrik Rindom.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.