Udland

Mistænkt fra Mumbai-terror er anholdt

En af mændene bag det koordinerede indiske terrorangreb, der i 2008 dræbte 166 mennesker i Mumbai, er anholdt.

Mistænkt fra Mumbai-terror er anholdt

Politiet i Indien har anholdt en hovedmistænkt bag det koordinerede terrorangreb i 2008 i millionbyen Mumbai, hvor 166 mennesker blev dræbt og flere end 300 såret, oplyser indiske medier mandag.

Nyhedsbureauet Press Trust of India (PTI) citerer unavngivne politikilder for at bekræfte, at Abu Hamza, også kendt som Sayed Zabiuddin, er blevet anholdt. Den indisk fødte Abu Hamza er medlem af den pakistanske militante gruppe Lashkar-e-Taiba.

Hamza var angiveligt en af lederne med base i Karachi i Pakistan. Han skal have udstedt ordrer og instruktioner til de 10 bevæbnede islamister, da de stormede to luksushoteller, et jødisk center, en restaurant og en jernbanestation i Mumbai.

Hamza, som har benyttet en række alias'er, blev anholdt 21. juni i den internationale lufthavn i Delhi, da han ankom fra Mellemøsten. Han har siden været tilbageholdt, skriver PTI.

Den pakistanske statsborger Mohammed Ajmal Amir Kasab, der er den eneste af de bevæbnede angribere, der blev pågrebet i live efter det 60 timer lange angreb i Mumbai i november 2008, blev sidste år idømt dødsstraf i højesteretten. Bombay High Court.

PTI beskriver Hamza som de bevæbnede mænds 30-årige "hindu tutor". Han kom fra den vestligt beliggende delstat Maharashtra, hvor Mumbai er hovedstad.

En polititalsmand fra Delhi siger, at politiet ikke ønsker at kommentere oplysninger om anholdelsen.

Indien har beskyldt Lashkar-e-Taibas militante gren, der er forbudt i Pakistan, for at have uddannet, udstyret og finansieret de bevæbnede angribere i Mumbai med støtte fra "elementer" i den pakistanske hær.

Pakistan har tiltalt syv mistænkte gerningsmænd bag angrebene. Men retssagen, der blev indledt i 2009 mod dem, har været genstand for en række forsinkelser, og det har fået Indien til at betegne retssagen som en farce.

I april tilbød USA en dusør på 10 millioner dollar (cirka 60 millioner kroner) for oplysninger, der fører til domfældelse af grundlæggeren af Lashkar-e-Taiba, Hafiz Saeed, der lever frit i Pakistan og beskyldes for at være hjernen bag angrebene i Mumbai.

/ritzau/AFP